Se întâmplă în România: etichete exclusiv în limba maghiară la Targul produselor tradiționale de la Miercurea Ciuc

eticheteEtichete inscripţionate exclusiv în limba maghiară, lipsa cântarului consumatorului, dar şi sticle refolosite pentru sucuri naturale au fost descoperite de inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului din Braşov la târgul produselor tradiţionale de la Miercurea Ciuc.

Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) din Braşov au observat că majoritatea produselor puse la vânzare aveau etichete doar în limba maghiară.
“La prima vedere, marea majoritate a produselor nu au etichete şi în limba română, iar din punctul meu de vedere, consumatorul care nu cunoaşte limba maghiară este discriminat”, a declarat corespondentului MEDIAFAX comisarul şef Sorin Susanu de la CRPC Braşov.
Alte nereguli depistate au fost lipsa gramajului de pe etichetele produselor scoase la vânzare, lipsa afişării cantităţii de grăsimi, iar mulţi producători nu au trecut pe certificatele de producător şi alte produse pe care le comercializau.
Inspectorii au mai descoperit că lipsea cântarul consumatorului, verificat metrologic, obligatoriu în pieţe.
Totodată, inspectorii au constatat că mai multe sucuri naturale erau vândute în flacoane refolosite şi suspectează că cei care cumpără sunt înşelaţi şi la cântar.
“Producătorii ambalează în nişte pet-uri cărora nu le putem cunoaşte provenienţa, dacă în ele au fost produse toxice care acum pot dăuna şi suntem în plin proces de verificare, deci ne aşteptăm şi la alte surprize. Noi o să sesizăm organele abilitate, Direcţia Sanitar-Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică şi vom amenda, după caz, producătorii, agenţii economici şi organizatori”, a afirmat Sorin Susanu.
Potrivit acestuia, amenzile pot ajunge până la 50.000 de lei, nefiind exclusă nici suspendarea activităţii, iar produsele neconforme vor fi ridicate şi distruse.
Reprezentantul organizatorului târgului, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, susţine că acest control reprezintă o răzbunare din partea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, nemulţumit că i se solicită, ca oricărei ale instituţii care îşi desfăşoară activitatea în clădirea CJ, o chirie lunară de 5 euro pe metrul pătrat pe lună, ameninţând cu “controale la sânge”.
“De acest control al OPC Braşov ştim de două săptămâni, există o răzbunare din partea OPC-ului şi a doamnei care conduce interimar activitatea OPC. Sursa acestei divergenţe este că percepem chirie de 5 euro pe metrul pătrat şi am fost ameninţaţi că dacă nu le dăm gratis, atunci vom avea controale la sânge. În România totul se întâmplă aşa, că dacă iei o iniţiativă, cineva are interese şi după aceea ne întâlnim cu astfel de controale”, a declarat Borboly.

Rezultatele controlului CRPC vor fi făcute publice săptămâna viitoare, într-o conferinţă de presă.
rol.ro

Comentarii

comentarii