Ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații De Urgență Caraș-Severin

În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a unei avertizări de tip COD PORTOCALIU care prognozează, în intervalul 17 ianuarie, ora 18.00 – 18 ianuarie, ora 20.00, vânt puternic, care la rafală va depăşi 80…90km/h, iar pe creste va atinge 120 – 140 km/h, viscol, vizibilitate redusă şi zăpadă troienită în Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali, prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, în calitate de preşedinte, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, pentru a stabili măsurile şi acţiunile necesare.

De asemenea, este în vigoare, astăzi, până la ora 24.00, o atenţionare hidrologică de tip COD GALBEN. Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele: Bega – bazin superior, Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Caransebeş – amonte S.H. Lugoj. În aceste condiţii, cursurile de apă vor fi monitorizate în permanenţă, pentru identificarea şi eliminiarea potenţialelor stări de pericol pentru comunităţi.

Pentru gestionarea eficientă şi operativă a eventualelor evenimente care s-ar putea ivi în urma manifestării violente a fenomenelor menţionate, s-au dispus măsuri privind informarea autorităţilor locale, precum şi a structurilor responsabile. Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a solicitat comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să urmărească permanent evoluţia fenomenelor la nivelul localităţilor şi să dispună asigurarea serviciului de permanenţă la sediile primăriilor. De asemenea, având în vedere că prognoza se referă la intensificări ale vântului, autorităţile locale vor menţine un contact permanent cu operatorii de distribuţie a energiei electrice pentru ca intervenţia în cazul producerii de avarii la reţelele electrice să se realizeze rapid.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin a fost activată grupa operativă şi este asigurată rezerva de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenţie. Pentru optimizarea intervenţiilor în teren, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus dislocarea unei autofreze de zăpadă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj.

Reprezentanţii secţiilor Drumurilor Naţionale au dat asigurări că au fost luate măsurile necesare pentru pregătirea echipelor de intervenţie, a utilajelor şi stocurilor de materiale antiderapante, în vederea unei reacţii rapide, dacă situaţia o va impune. Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin va interveni pe drumurile judeţene. În caz de risc major, în situaţia în care manifestarea fenomenelor preconizate pune în pericol siguranţa populaţiei, se va lua măsura închiderii unor tronsoane de drum, asigurându-se informarea cetăţenilor cu privire la acest aspect.

Comentarii

comentarii