Seismologii avertizeaza: „Trebuie sa fim pregatiti pentru un CUTREMUR MARE”

Oamenii de la Institutul de Fizica a Pamantului trag un semnal de alarma si avertizeaza populatia cu privire la iminenta unui cutremur de mari dimensiuni.

„Zona Vrancea este destul de tensionata si putem oricand sa ne asteptam la un cutremur mare. Nu trebuie sa ne gandim ca vine anul acesta sau anul viitor, dar nu putem neglija aceasta posibilitate. Trebuie sa fim pregatiti pentru un astfel de eveniment.”, a spus Mircea Radulian, director stiintific la Institutul National de Fizica a Pamantului, la Kanal D.

Seismologul Gheorghe Marmureanu a avertizat ca un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter se poate produce „in perioada imediat urmatoare”, iar un cutremur catastrofal va lovi Romania in preajma anului 2040.

„Parerile difera si pot diferi categoric. Personal, sunt foarte sceptic in ceea ce priveste aceste predictii. Aceste metode folosite de seismologi sunt foarte foarte diferite. Si, atentie, au un grad foarte mare de eroare. Aproape ca nu trebuie sa crezi in ele. Realitatea e ca inca suntem departe de a face predictii cu grad de eroare redus”, spune, intr-un interviu pentru Libertatea.ro, Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP).

Una dintre metodele des folosite de seismologi este cea bazata pe statistica, arata Radulian. Potrivit calculelor strict statistice, un cutremur de 5 grade apare in zona Vrancea cam o data la 2 ani, iar unul de 6 cam la 8-10 ani.

„Statistic, un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter ar putea aparea in 2012-2013”, spune Radulian. In ceea ce priveste cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Marmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Radulian crede ca este o predictie usor hazardata.

Seismolog roman: In Vrancea, riscul producerii unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs la inceputul lunii, in zona Vrancea, la o adancime de 82 de kilometri, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Seismologii din Italia, condamnati pentru predictii proaste

Oameni de stiinta italieni acuzati ca au subestimat riscurile seismice inaintea cutremurului produs in provincia L’Aquila in 2009 au fost condamnati luni la sase ani de inchisoare, pentru omor prin imprudenta.

Verdictul era foarte asteptat in Italia, in procesul a sapte oameni de stiinta acuzati de omucidere prin imprudenta din cauza subestimarii unor riscuri inaintea cutremurului de la Aquila, in 2009, miza fiind responsabilitatea savantilor in prevederea unor catastrofe naturale.

Cutremurul de la 6 aprilie s-a soldat cu peste 300 de morti si a devastat centrul istoric al localitatii, biserici medievale si o serie de localitati din vecinatate. Zeci de mii de persoane au ramas fara locuinte.

Seismul este considerat in continuare un traumatism de catre toti italienii, o polemica aprinsa declansandu-se asupra tuturor deficientelor care au contribuit la acest bilant grav.

La sfarsitul lui septembrie, Parchetul a cerut o pedeapsa cu inchisoarea de patru ani impotriva celor sapte membri ai Comisiei italiene pentru „riscuri mari”, care s-a reunit la Aquila inaintea cutremurului – sase seismologi si un director din cadrul Protectiei civile, Bernardo De Bernardinis. Avocatii apararii au reclamat achitarea.

Comisia italiana pentru evaluarea situatiilor de risc se reunise la L’Aquila cu sase zile inaintea seismului din 6 aprilie 2009.

„Sunt descurajat, disperat. Credeam ca voi fi achitat, nu inteleg nici acum de ce sunt acuzat”, a comentat Enzo Boschi, fost presedinte al Institutului national de geofizica si vulcanologie.

Procurorul Fabio Picuti nu a ezitat luni dimineata sa faca o comparatie cu evaluarea riscurilor teroriste in Statele Unite in timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001.

„Dupa 11 septembrie, raportul care demonstra o analiza insuficienta a riscurilor in raport cu atentatul a condus la demisia sefului CIA si adjunctului sau. Acest lucru arata ca un asemenea rationament exista” altundeva, a spus el.

„Acesta va fi un verdict istoric”, a apreciat, la sosirea la proces, Wania della Vigna, o avocata care reprezinta 11 parti civile, intre care patru studenti raniti in timpul prabusirii caminului studentesc.

„Sper ca vor fi gasiti vinovati. Se aflau intr-o pozitie de responsabilitate”, a subliniat ea. In opinia avocatei, o condamnare ar permite ca, pe viitor, „oamenii de stiinta sa acorde mai multa atentie consecintelor, atunci cand dau sfaturi”.

Aldo Scimia, a carui mama a murit in cutremur, si-a exprimat speranta ca „statul sa isi faca datoria. Principala datorie a unui stat este sa asigure securitatea, dar a esuat”, a declarat el pentru AFP.

Aproximativ 10 supravietuitori ai seismului erau prezenti luni dimineata intr-o mica sala aglomerata, intr-o cladire din metal de culoarea albastru intens, in zona industriala, dupa ce palatul de Justitie din Aquila a fost distrus in timpul cutremurului.

Avocatul Carlo Sica, care reprezinta Guvernul italian, in subordinea caruia se afla Comisia, a cerut miercurea trecuta ca cei sapte acuzati sa fie achitati, subliniind ca „faptele, adica seismul, nu sunt vina nimanui”.

O condamnare a celor sapte experti va fi considerata inedita si produce ingrijorare in mediile stiintifice.

Alessandra Stefano, avocata unuia dintre oamenii de stiinta, Gian Michele Calvi, a apreciat ca „nu ar trebui sa existe nicio sansa” ca verdictul sa conduca la o condamnare.

Un alt avocat, Filippo Dinacci, care ii reprezinta pe alti doi oameni de stiinta, a apreciat ca acuzatiile retinute impotriva clientilor sai tin „de un drept penal medieval”.

Peste 5.000 de membri ai comunitatii stiintifice au adresat o scrisoare deschisa presedintelui italian Giorgio Napolitano, in care afirma ca este imposibil ca un cutremur sa fie prezis.

Intre cei sapte acuzati se afla nume mari ale stiintei italiene, ca al profesorului Enzo Boschi, pana de curand presedintele Institutului National italian de Geofizica si Vulcanologie (INGV), sau al profesorului de fizica de la Universitatea din Genoa Claudio Eva.

Unii dintre ei, ca Boschi, erau si sefi ai Protectiei Civile.

Parchetul ii acuza pe cei sapte experti ca au oferit informatii „prea linistitoare” populatiei, care ar fi putut sa adopte masuri cu scopul de a se proteja.

Procurorul a denuntat, in rechizitoriul sau, „o analiza incompleta, inapta, neadaptata si vinovat de inselatoare, deoarece, citind procesul-verbal” al reuniunii „Comisiei pentru riscuri mari”, „gasim informatii banale, inutile, autocontradictorii si falacioase”.

Comisia s-a reunit la 31 martie 2009 cu scopul sa analizeze o serie de cutremure care au afectat Aquila in lunile precedente si sa furnizeze sfaturi autoritatilor locale, singurele in masura sa adopte eventuale masuri.

La finalul acestei reuniuni, Comisia a anuntat ca nu era posibil sa se prezica producerea unui eventual cutremur mai puternic, dar a recomandat respectarea unei serii de masuri de preventie impotriva cutremurelor, in special in ceea ce priveste construirea imobilelor.

news.ro

Comentarii

comentarii