Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Alegerile locale din 1996 – Episodul 5

Alegerile locale din 1996 – Episodul 5 – Consiliul Judeţean Caras Severin la 25 de ani – Serial – Alegerile din 1996

Am ajuns la cele mai complicate alegeri locale din ultimele decenii …

Scena politică naţională şi locală este foarte dispersată în acest an.
În 1995 au ieşit din Convenţie PL’93 şi PAC (ambele partide de factură liberală care ulterior au şi fuzionat cu PNL), existând şi PNL Câmpeanu pe scenă rupt din PNL.
Chiar şi micul PSM – Partidul Socialist al Muncii (continuatorul declarat al Partidului Comunist) are o „scindare” formându-se Partidul Socialist – preşedinte Mohora.
Naţionaliştii au mai multe partide : PUNR condus de primarul Clujului Gheorghe Funar ( primar 3 manate) şi Partidul România Mare a lui Vădim Tudor.
FSN – PD formează o alianţă cu PSDR (partid istoric Partidul Socialist Roman) formând USD – Uniunea Social Democrată. Ideea FSN-PD era să aibe o recunoaştere internaţională în Internaţională Socialistă …
Pe plan local , se produc „mişcări” în perioada stabilirii candidaturilor la primarii. La Reşita candidează din partea CDR prof.Alexandru Caragea de la Alianţa Civică. De la USD – viceprimarul în funcţie Gheorghe Marchis.
Complicată situaţia la Caransebeş. În interiorul Convenţiei este preferat Ion Mura de la PNŢCD în defavoarea tânărului şi activului viceprimar liberal Marcel Vela. Marcel Vela candieaza din partea PL’93 şi câştigă primul tur . În turul 2 se aliază şi PSD împotriva lui şi Ion Mura câştiga cu greu.Se spunea că a câştigat „Partidul Caromet”, care avea lideri şi la PNŢCD şi la PD şi la FDSN (viitorul PSD) toţi aliaţi împotriva lui Marcel Vela. Victoria a fost a lor, dar înfrângerea a fost a Caransebesului pentru 8 ani …

Alegerile au loc cu întârziere, la începutul lunii iunie 1996. Deşi mandatul expirase de câteva luni …

La Reşita se repetă alegerile – participarea fiind în primul tur sub 50%. Dispăruse entuziasmul alegătorilor din anii 1990-1992 …
Se repetă alegerile, în turul ÎI participa toţi candidații din turul I la Primar şi se votează din nou listele de consilieri. Câştigă un nou mandat de Primar Mircea Popa – independent.Viceprimari aleşi de consiliu Gheorghe Marchis – FSN şi Gheorghe Sârbu – PNŢCD.

O situaţie paradoxală la Moldova Noua – pentru primar sunt 3 tururi de scrutin. În primul tur nu se prezintă la vot 50% dintre alegători. În turul 2 se clasează pe locul 2 Iacon Chişărău ( în primul tur anulat se clasasese doar pe locul 3) şi în turul 3 caștigă.
La viitoarele alegeri se renunţa la acest sistem cu 3 tururi, se validează primul tur indiferent de procentul de participare …

Faţă de 1992 sistemul pentru alegerea consilierilor judeţeni se schimba semnificativ. Dacă în 1992 doar consilierii locali au votat listele de consilieri judeţeni, în 1996 toţi cetăţenii au ales direct listele de consilieri preferate,

În Caras Severin se înregistrează la Consiliul Judeţean CEA MAI COMPLICATĂ SITUAŢIE din ţară : Pe primul loc Convenţia cu doar 6 consilieri judeţeni din 39, pe locul USD ( alianţa FSN-PD cu PSDR) cu 5 consilieri, FDSN (viitorul PSD) cu 4 consilieri, Mişcarea Ecologistă MER cu 3 consilieri , PL’93 cu 2 consilieri ( majoritatea voturilor obținute în Caransebeş aduse de Marcel Vela) şi multe partide cu câte 1 consilier şi 10 ( ZECE) candidaţi independenți din 39 .
Nu era un prag minim pentru a obţine 1 mandat…
Într-o seară m-am întâlnit cu Sorin Frunzaverde(foşti colegi de liceu, el cu un an mai mare) şi alţi lideri politici din Opoziţie şi analizam rezultatele alegerilor. Era o situaţie foarte încurcată la Consiliul Judeţean. Nu era clară nicio majoritate, Era foarte greu ca la un vot aşa de „spart”, la o aşa fragmentare politică a consilierilor să ajungi la o majoritate de 20 din 39 de consilieri. Sorin Frunzaverde era Preşedintele Camerei de Comerţ Caras Severin, ales consilier judeţean în 1992 şi rămas la FSN unde a ajuns preşedintele filialei judeţene. În acea discuţie a declarat că va încerca să constituie o majoritate cu el candidat la Preşedinţia Consiliului Judeţean. Dar era foarte greu …
Eu eram membru fondator PL’93, candidasem la consiliul municipal Reşita dar „am prins” doar un consilier – Radu Rogin care candidase şi la Primărie. În schimb, la consiliul judeţean PL’93 ave 2 consilieri judeţeni – Dan Patruica şi juristul Nicolae Negrea Carabineanu. PL’93 era un partid mic dar foarte ferm şi vocal. La nivel local, în Reşita eram puţini membri dar activi, sprijiniţi de un grup de studenţi ce aderaseră la ideile liberale.

În mod politic „natural” se constituia o alianţă între CDR, USD (PD) , PL’93, PAC ( inginer Petru Cnis consilier) şi PNL Câmpeanu . Aceste partide colaborau deja politic de mulţi ani în Parlament , opunându-se Guvernării FDSN …
Dar era „cam puţin” – 6 consilier CDR + 5 USD + 2 PL’93 + 1 PAC +1 PNL C + 1 UDMR= 16 consilieri . Până la majoritatea de 20 din 39 mai era cale lungă …
FDSN era „la Putere” şi în judeţ – Gheorghe Pavel Bălan era preşedinte în funcţie, Nicolae Ştefănescu – prefect, Guvernul văcăroiu era al FDSN+PUNR . De fapt era „patrulaterul roşu” chiar „pentagonala” FDSN+PUNR+PRM+PSM+PDAR, dar câţiva parteneri mai mici se făceau că au „ieşit de la guvernare” …
Rolul MER era DECISIV. Ilie Mustacila înclină însă balanta spre Sorin Frunzaverde împotriva lui Gheorghe Pael Bălan. Ilie Mustacila îl susţinea pe Sorin Frunzaverde mai mult decât CDR , înclinând astfel şi raportuirle de putere din cadrul „alianţei Opoziţiei” …
Deci „coaliţia” ajunge la 16+3 MER= 19 !!!
MAI TREBUIE UN VOT !!!! până la 20 !!!
Ştiam că „în umbră” mai sunt potenţiali susţinători ai lui Sorin Frunzaverde, dar se temeau să se exprime public – mulţi erau pe posturi, funcţii ce depindeau de Guvern …
Trebuia cineva să se exprime PUBLIC, pentru a marca „majoritatea” şi pentru a da curaj şi celor mai „discreţi”.
Independentul Vlada Visatovici a fost al 20-lea. Era cel mai tânăr ales, dar cu cele mai multe voturi dintre cei 10 independenţi, Om de afaceri din zona Oraviţa. Va fi ales ca membru al Delegaţiei Permanente care conducea treburile judeţului între şedinţele de Plen ale Consiliului Judeţean.

Vine ziua constituirii noului Consiliu Judeţean, o atmosferă foarte tensionată. Între timp cei de la „putere” făcuseră foarte multe promisiuni celor cu drept de vot – funcţii şi alte tipuri de recompense ….
Cei 20 au fost CORECŢI, FERMI, LOIALI înţelegerii !!! Au toată aprecierea mea pentru acea zi în care s-au respectat angajamentele politice.

Au fost aleşi Sorin Frunzaverde ( USL – PD) preşedinte, ing Vasile Manu ( CDR – PNŢCD, din zona Oraviţa) şi Ilie Mustacila (MER) vicepreşedinţi.
A fost prima „ALTERNANȚĂ DEMOCRATICĂ” la Guvernarea locală. Prefigura ce se va întâmpla la toamnă la nivel naţional.

În discuţiile anterioare alegerilor, Gheorghe Bagiu – preşedintele PL’93 a susţinut că şi eu să fac parte din echipa de la CJ, postul de director general fiind vacanţă. Politic, PL’93 avea 2 consilieri, iar FSN-PD doar 3 ( pentru că USD avea 5 în total , din care 2 de la PSDR).
După 2 luni am susţinut un concurs – a concurat şi ec. Brica Cojocaru viitor lider al PNŢCD Caras Severin – dar am câştigat la probele profesionale ( aveam deja 4 ani de experienţă în administraţia locală).

În realitate a fost şi mai complicat decât am scris mai sus. Cu greu au acceptat liderii CDR , mai ales PNŢCD să fie susţinut un preşedinte din afară CDR. Dar , din păcate nu era un lider local care să poată să strângă 20 de voturi. În 1992 CDR nu a vrut să negocieze decât „în forţă” , având un scor mult mai bun 15 faţă de 6 consilieri în 1996, şi nu a obţinut nimic … Chiar şi în interiorul CDR erau orgolii între PNŢCD şi PNL .. Dar PNL era pe atunci „fiul rătăcitor reîntors acasă” şi trebuia să accepte supremaţia PNŢCD …
Cei ce critică acum, după 20 de ani, alegerea de atunci a lui Sorin Frunzaverde, uita că în momentul 1996 lupta se dădea între Democraţie şi Conservatorismul continuatorilor vechiului sistem grupaţi în spatele lui Ion Iliescu. Era în judeţ şi o luptă „între generaţii”, cei de 30-35-40 de ani contra celor ce au avut responsabilităţi şi înainte de 1989 şi care aveau peste 45 de ani.

Vom continua … Acest mandat început în 1996 a fost marcat de numeroase lupte interne, de multe suspendări, interimate, suspendări ..

Horia Irimia

Comentarii

comentarii