Diversificarea serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu, o șansă la un trai decent pentru bătrânii din județ

Situația bătrănilor de la cele două Cămine pentru persoane vârstnice din Anina și Bocșa a fost din nou luată în discuție la ultima ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Elena Solomonesc, directorul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin, a fost foarte tranșantă în ceea ce privește situația bătrânilor din cele două centre. ”Eu și instituția pe care o coordonez, și cred că mult mai mulți reprezentanți ai autorităților publice, suntem interesați de modul în care funcționează. Că nu e totul să declari că supraviețuiești! Nu! E vorba că acești bătrâni trebuie să beneficieze de o alimentație corespunzătoare, de o îngrijire corespunzătoare, nicidecum să supraviețuiești fără a asigura tot ceea ce au nevoie oamenii aștia și majoritatea dintre ei plătesc aceste servicii, acea contriuție limitativă prevăzută de lege, de 60%, dar o plătesc și treaba autorităților, a noastră a tuturor, este să facem fiecare ce putem și fiecare ce prevede legea, conform competențelor pe care le avem, ca să întregim acest cost în așa fel încât bătrânii nu să supraviețuiască, ci să trăiască în condiții decente”.

O soluție care ar putea veni în sprijinul bîtrânilor ce nu se pot îngriji singuri ar fi acele servicii de îngrijire specializată la domiciliu dar care nu ocupă un loc prea mare în serviciile specializate din Caraș-Severin. Există doar două ONG-uri care se ocupă cu astfel de servicii. Este vorba de Federația Caritas din Timișoara, care are două puncte de lucru în Reșița și Caransebeș, a câte 20 de locuri fiecare. Și mai nou, Asociația Sfânta Maria care oferă servicii sociale pentru 10 familii din Ticvaniu Mare. Nevoile județului sunt însă mult mai mari.

”E puțin comparativ cu nevoile județului. Dacă s-ar diversifica și s-ar oferi astfel de servicii atât de către furnizori publici, cât și privați ar scăpa și presiunea pe centrele de îngrijire a persoanelor vârsnice, pentru că foarte mulți bătrâni, persoane vârstnice, nu ar mai solicita protecția într-un sistem rezidențial și ar putea fi ajutați la domiciliu, îngrijiți la domiciliu, atât medical cât și social”, a mai adăugat Elena Solomonesc. Acest gen de îngrijire le-ar putea oferi șansa unui trai decent persoanelor vârstnice care au nevoie de astfel de servicii. Serviciile sociale de îngrijire la domiciliu implică ajutor medical și social: ajutor la cumpărături, curățenie, gătit, adică mobilizarea și satisfacerea nevoilor de trai.

Comentarii

comentarii