Sfaturi de urmat pentru a evita riscurile atunci când mergeți pe bicicletă

Datorită creșterii mobilității durabile, bicicletele au pus tot mai mult stăpânire pe străzile orașelor din întreaga lume, devenind o alternativă sănătoasă, eficientă și sigură pentru mobilitatea urbană. Deși, fără îndoială, schimbarea mașinii cu bicicleta are multe avantaje, este posibil ca unele persoane care decid asupra acestui mod de transport să nu aibă multă experiență circulând prin oraș. Din acest motiv, vă propunem o serie de sfaturi pentru a evita riscurile atunci când mergeți cu bicicleta și pentru a garanta o deplasare sigură:

– Încercați să fiți previzibili și evitați să faceți manevre care pot surprinde alți utilizatori ai șoselelor. Este foarte recomandat să folosim soneria pentru a avertiza despre prezența noastră și, în acest fel, pentru a preveni accidentele.

– Asigurați starea bună a farului frontal cu lumină albă, a luminii spate roșii și a luminilor reflectorizante roșii de pe spate, pentru a ajuta restul vehiculelor să vă perceapă corect.

– Deși nu este obligatoriu, vă recomandăm să purtați o mică lumină atașată la cască. Este un gest util mai ales pentru orice noapte pe bicicletă, mai ales în extraurban. În afara orașelor, lumina este practic inexistentă, cu excepția cazului în care există o noapte cu lună plină, iar existența unei surse suplimentare de iluminare este importantă pentru a observa obstacole pe drum, curbe sau animale la timp. Este, de asemenea, un accesoriu foarte util în cazul în care trebuie să efectuați reparații de urgență din cauza unei avarii.

– Circulați cu atenție pe partea centrală a pistei pentru biciclete, ori de câte ori este posibil. În caz contrar, trebuie să conduceți foarte precaut pe șosea, menținând o distanță de siguranță, având grijă de unghiurile moarte ale șoferilor și, de preferință, faceți acest lucru pe străzile mai puțin circulate.

– Respectarea semnelor de circulație, limitelor de viteză, semnalizarea virajelor, depășirea pe stânga, respectarea trecerilor de pietoni, printre altele, sunt esențiale pentru siguranța noastră și a celorlalți participanți la trafic.

– În cazul detectării unei situații riscante, ar trebui să vă reduceți viteza și chiar să coborâți de pe bicicletă și să continuați să circulați pe jos pe trotuar.

– Deși utilizarea unei căști este obligatorie doar pentru copiii cu vârsta sub 16 ani și pentru adulți numai atunci când circulă pe drumuri interurbane, este ideal să o purtați întotdeauna. În plus, este foarte recomandat să folosiți o vestă reflectorizantă, mai ales dacă pedelați noaptea.

– Asigurați-vă că presiunea pneurilor este la nivelul recomandat. De asemenea, este important să verificați dacă frânele sunt bine întinse și că toate șuruburile sunt bine fixate.

– Evitați consumul de alcool. Evident, ca și în cazul altor vehicule, cu sau fără motor, trebuie să evităm consumul de alcool sau alte substanțe dacă intenționăm să circulăm pe drumurile publice.

– Nu trebuie să utilizați telefonul mobil sau căștile în timp ce pedalați, deoarece acestea vă distrag atenția și reprezintă un pericol serios.

– Unul dintre marile riscuri atunci când circulăm în oraș sunt furturile, care pot fi evitate cu o încuietoare de calitate sau o parcare specială pentru biciclete.

Bicicletele sunt cel mai ieftin mijloc de transport. Nu trebuie să plătiți combustibil, nu aveți nevoie de bilet sau de parcare. Cumpărarea uneia este de asemenea mai ieftină decât o motocicletă sau o mașină, iar reparațiile și întreținerea sunt minime. Acesta nu este însă singurul lor avantaj.

O prezență mai mare a bicicletelor și mai puține vehicule motorizate reduce blocajele de trafic din orașe. Pe lângă îmbunătățirea traficului, ajungeți mai repede la destinație, deoarece nu suferiți întârzieri de trafic și nu pierdeți timp îndelungat la semafoare. Pentru ca bicicliștii să aibă spațiul lor de a circula în siguranță, nu este necesară o investiție mare în infrastructură. În cele din urmă, cu bicicleta nu veți avea probleme de parcare. Parcarea pentru biciclete lipsește cel mai mult la evenimentele în care se adună mulți oameni și, prin urmare, este mai dificil să găsești un loc unde să-ți lași bicicleta, dar problema aceasta, ba chiar accentuată, ai avea-o și cu mașina.

Bicicleta este cel mai rapid și mai eficient transport în transport urban pe distanțe mai mici de 10 km. Amintiți-vă: un oraș cu biciclete este un oraș mai sociabil și mai prietenos.

Comentarii

comentarii