Sfinții Brâncoveni şi ziua națională a românilor sărbătoriți la Negotin Serbia

În data de 30 noiembrie la sediul Protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin, în nou amenajata si sfințita sală închinată Sfinților Martiri Brâncoveni, a avut loc manifestarea culturală dedicată Sfinților Martiri Brancoveni si zilei naționale a românilor de pretutindeni 1 decembrie.

Manifestarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici, Protopop al Daciei Ripensis si Vicar al Timocului împreună cu un sobor de preoți timoceni din care au facut parte, Pr. Ştefan Şarampoi, Pr. Petru Hogea, Pr. Antonie Isac, Pr. Doru Ovidiu Ursu, Pr. Florin Petru Papavă si Pr. Cătălin Laudat. La strană au cantat Stareta Mânăstirii Sf. Ana din Orsova, Maica Iustina, împreună cu Maica Alexandra. Dupa Sf. Liturghie credincioşii s-au închinat moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Partea culturală a început cu cântarea Baladei Brâncovenilor cântată de noul înființat Cor al Protopopiatului Daciei Ripensis „Sf. Mucenic Ioan Valahul”, condus de Pr. Petru Hogea, după care a urmat cântăriile populare interpretate de cântăreți din zona.

La această importantă manifestare organizată de către Protopopiat şi sprijinită de Asociația ” Ariadnae Filum” din Bor, au fost prezenți: reprezentantul Ambasadei Romaniei D. Alexandru Petruț, reprezentanții asociațiilor si partidelor româneşti din zonă precum şi mai mulți credincioşi. La rândul său Pr. Boian, în cuvântul de învățătură a spus că Biserica neamului este stâlpul păstrării credinței, culturii şi identității naționale a unui popor, precum şi legătura directă cu Țara Mamă ce sa dovedit şi în Valea Timocului. Fără Biserică şi fără jurisdicția Bisericii neamului, un popor este pierdut…
Sf. Apostol Andrei si Sf. Ierarh Andrei Saguna vor fi sarbatoriti peste 13 zile.

Comentarii

comentarii