Simptome comune ale cancerului colorectal

Prima portiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros, numit si cancer colorectal este o tumoare solida, care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Cancerul colorectal apare prin transformarea maligna, necontrolata, cancerigena a celulelor epiteliului mucoasei care tapeteaza mucoasa ce captuseste fata interna a rectului si colonului. Constituie a doua cauza de deces prin cancere din lumea occidentala. Dar daca este depistat precoce, cancerul colorectal poate fi tratat si vindecat.

Este foarte important sa intelegem care sunt riscurile cancerului colorectal, manifestarile sale clinice precum si testele care permit depistarea cancerului inaintea aparitiei oricaror semne clinice dependente de cancer. Prin aplicarea unor mijloace preventive se poate reduce chiar riscul aparitiei acestei redutabile boli.

Polipii colorectali. Cancerul colorectal apare, in 9 cazuri din 10, la nivelul unor formatiuni pre-canceroase acolorectale, denumite polipi adenomatosi. Viteza cu care cresc acesti polipi este redusa, dezvoltarea lor facandu-se pe parcursul mai multor ani. Majoritatea polipilor apar dupa varsta de 50 de ani, pentru personale care prezinta risc mediu de cancer acolorectal. Unii polipi devin cancerosi, altii nu.

Cancerul colorectal este al doilea in randul celor mai frecvente forme de cancer, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, in tara noastra. Datele privind incidenta acestei boli in Romania arata ca peste 10.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer, in timp ce aproximativ 6.000 pierd batalia.

Simptomele cancerului colorectal
Semnele si simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantitati microscopice de sange in scaun pana la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

Initial, cancerul colorectal este de obicei asimptomatic. Cu timpul insa apar semne de alarma care sunt urmatoarele:

– ai varsta inaintata ( aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer rectal au peste 50 de ani );
– ai antecedente familiale de cancer colorectal sau polipi rectali;
– suferi de afectiuni inflamatorii ale colonului, precum colita sau boala Crohn;
– ai o alimentatie saraca in fibre si bogata in grasimi si calorii (in special consumul de carne rosie si carne procesata);
– suferi de diabet;
– fumezi;
– ai un stil de viata sedentar (lipsit de exercitiu fizic);
– suferi de obezitate;
– consumi regulat alcool
– Sangerare la nivelul rectului;
– Sange in scaun (rosu deschis sau negru);
– Modificari de forma si/sau consistenta a scaunului (frecvent scaune creionate);
– Disconfort in momentul actului defecatiei sau necesitatea urgenta de a merge la toaleta fara eliminarea scaunului;
– Dureri sub forma de crampe la nivelul abdomenului inferior;
– Balonari abdominale, cu durere si flatulenta;
– Scadere ponderala fara dieta de slabire;
– Astenie si fatigabilitate persistente
– Anemie fara o explicatie
– Constipația urmata de diaree

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu varsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toti cei care manifesta simptome ce pot indica un posibil cancer sa se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale ale cresterii numarului de cazuri de cancer colorectal este mentalitatea. „Oamenii evita sa mearga la medic pentru ca le este jena sau frica. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate daca sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din pacate, rusinea ii impiedica pe cei care prezinta primele simptome sa apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Comentarii

comentarii