Situatia poluarii de la Moldomin aprinde spiritele in Comisia de Dialog Social a județului

Sindicalistul Drăgan îl ia la rost pe comisarul șef al Gărzii de Mediu. Comisia de Dialog Social a decurs atipic de cum se obișnuia. Întâlnirea a stârnic discuții contradictorii legate de situația Moldomin și poluarea pe care aceasta o face prin preful toxic din iazul de decantare.

Nemulțumit de prezentarea unui raport de monitorizare a situației de la Moldomin și a faptului că se tot continuă cu această monitorizare legată de poluarea de la Moldova Nouă și mai ales că nu se face nimic concret de 10 ani, liderul de sindicat CNSLR Frăția Caraș-Severin, Nicolae Drăgan, i-a ceut justificări clare șefului Gărzii de Mediu privind tergiversarea situației de la Moldova Nouă, insinuând că apartenența sa la un partid politic l-ar determina să nu poată prezenta soluții clare. Șeful Gărzii de Mediu, Gheorghe Muntean, a replicat însă că toate controalele și sancțiunile Gărzii de Mediu vin ca urmare a respectării legii.

”Dacă legea este proastă haideți să facem o întâlnire și să propunem o modificare a legii. Dar aia trebuie făcut și argumentat și trebuie să mai țină și de cei de la București. Tot noi i-am trimis acolo. Puteți să verificați, nu fac parte din niciun partid”, a precizat comisarul șef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Muntean.
Nicolae Drăgan însă a subliniat faptul că de ”de 25 de ani vorbim despre această pulbere care se duce la sârbi, vine la noi și nu se rezolvă nimic. ..Statul român a văzut devalizarea acestei societăți…? Sunteți un bun politician”, a fost răspunsul lui Drăgan.

Prezent la ședința de constituire a Comisiei de Dialog Social, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici, a venit cu o sugestie privind rezolvarea poluării în zonă: ”Acolo soluția ar fi accesare de fonduri și sunt soluții financiare foarte, foarte simple pentru rezolvarea problemei. Spre exemplu, cred că dacă s-ar planta salcie ar fi chiar eficient. Problema este că fiind acest Moldomin, o pată neagră peste județul Caraș-Severin, nici nu se tranșează, cum spuneți dumneavoastră, domnule, ”hai să-l omorâm, ori să facem ceva cu el!”, se ține într-o situație așa de…. nu știu, nici măcar inerție nu mai este și dacă ar trece în patrimoniul Primăriei Moldova Nouă sigur că s-ar putea accesa un proiect pentru ecologizare rapidă, sau în patrimoniul Consiliului Județean”.

Situația juridică a societății nu permite preluarea acesteia de către stat, respectiv unitățile administrativ-teritoriale atâta timp cât există lichidator judiciar numit de judecător să execute această societate. Deși se dorește ecologizarea societății insolvența nu permite acest fapt. Majoritatea datoriilor acestei societăți sunt la ANAF.

Imposibilitatea instituțiilor prezente la discuții de adecide soarta Moldomin a fost evidențiată de vicepreședintele CJ. ”Eu, la această discuție aș fi vrut să văd parlamentari de Caraș-Severin pentru că discutăm și nu avem competență, nici Instituția Prefectului, nici Instituția Consiliului Județean nu are competență în această speță”, a precizat vicepreședintele CJ, Ionuț Popovici.

Drăgan s-a arătat indignat că cei de la București nu ridică un deget să rezolve această situație și că în comisiile de dialog social doar se prezintă tematica și nu se face nimic concret și a cerut ca acestea să facă front comun în rezolvarea problemei.

Comentarii

comentarii