Slujba de sfințirea apei la Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Putna din Valea Almăjului VIDEO

În fiecare an, în prima vineri de după Paști, creştinII ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor, apoi pe Maica Domnului, ca persoană care Îl poartă pe Fiul ei, devenind astfel și ea izvor de tămăduire.

În prima vineri după Paște, se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. La Mânăstirea Putna din Valea Almăjului mulți pelerini au ales că în această zi de mare sărbătoare să îi treacă pragul. Sfânta slujbă a fost oficiat în interiorul lăcașului de cult.

Agheasma înseamnă sfinţire şi denumeşte apa şi slujba care se ţine pentru sfinţire. În vorbă populară, se mai numeşte şi aiasma. Cuvântul provine de la iazma şi are sensul de „arătare urâtă şi rea, nălucă, vedenie”.

După ce preotul sfinţeşte apa, îi stropeşte pe credincioşi cu ea. În acest timp se cântă „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”. Aşa a rămas în popor tradiţia ca aiasma alunga ‘aratarea urâtă şi rea’.

După Sfânta Liturghie, pelerinii veniți de aproape și de departe au mers în procesiune la fântâna de lângă mânăstire, unde au participat la slujba de sfințire a agheasmei Mici. Toți cei ce au venit să se roage la Mânăstirea Almăj-Putna în această zi de mare sărbătoare au primit din partea obștii monahale Agheasmă și pachețele cu cozonac și ouă.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii