Sorin Frunzăverde: Scor în scădere pentru PNL în Caraş-Severin la europarlamentare, analize și decizii

SAM_0442Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a exprimat punctul de vedere vis-a-vis de rezultatele obţinute de către PNL la alegerile europarlamentare, în judeţul Caraş-Severin.
PNL Caraş Severin este pe locul 5 pe ţară între filialele partidului, de fapt organizaţiile din Călăraş şi Ilfov au obţinut un procent mult mai mare, celelalte 3 organizaţii de la locul 3 la 5 sunt departajate de câteva voturi. Chiar dacă PNL Caraş Severin a obţinut cu mult peste media pe ţară a partitidul rezultatul acestor alegeri este prost şi în unele locuri chiar foarte prost. La Reşiţa şi în câteva comune unde era un fief tradiţional, partidul a luat un scor foarte mic. Pe lângă Reşiţa mai sunt comunele: Luncaviţa, Păltinuş, Forotic, Pojejena sau Răcăşdia. Chiar dacă la aceste alegeri votul a fost eminamente politic, la forţa partidului şi la proiectele cu finanţare europeană derulate de administraţia publică judeţeană scorul PNL în Caraş Severin este nesperat de prost. Afirmaţiile au fost făcute astăzi într-o conferinţă de presă de Sorin Frunzăverde. Liderul liberal a mai vorbit despre construcţia polului de dreapta împreună cu PDL şi despre faptul că liberalii vor face parte din PPE, cea mai mare grupare politică din Parlamentul European. Frunzăverde spune că atât construcţia unei coaliţii de dreapta cât şi aderarea PNL la PPE sunt proiecte politice în care se implică şi în care s-a implicat.
Liderul liberal a mai spus că se va face o analiza clară a acestor alegeri. La nivel central de fapt întreaga conducere a partidului şi-a depus mandatele, iar Congresul partidului va stabili viitoarea conducere. Cert este că în acest moment matematic scorul PNL plus cel al PDL înseamnă 27 %, în condiţiile în care PSD a obţinut 37 %, fiind la guvernare cu un guvern Ponta 3 perceput de electorat ca un guvern nou, iar guvernele noi sunt todeauna încurajate de electorat.
În urma acestui scrutin PNL se situează pe locul 5 în ierarhia organizaţiilor naţionale ale partidului. Într-o părere obiectivă a clasării partidului în judeţ în urma alegerilor, preşedintele CJ consideră că acest scor este unul aparent bun, dar în realitate nemulţumitor deoarece au existat zone unde rezultatele au fost slabe şi, ca urmare, organizaţia politică va analiza această situaţie. Scorul obţinut este nejustificat deoarece în acest zone structura politică, potenţialul şi structura administrativă a partidului este puternică, după cum susţine Frunzăverde.
Această poziţionare pe locul 5 pe ţară a PNL nu-i mulţumeşte pe reprezentanţii partidului de dreapta, ceea ce impune o analiză pe localităţi a rezultatelor, unde s-au obţinut scoruri „nefondat de mici”, după cum sublinia chiar preşedintele Consiliului Judeţean. „Am avut un scor foarte prost la Reşiţa şi în câteva comune unde primarii sunt ai noştri şi de-a lungul timpului aici a existat un fiest electoral pe care noi l-am avut”.
Printre localităţile în care voturile pro PNL au dus la o clasare sub nivelul aşteptat, se numără: Luncaviţa, Păltiniş, Forotic, Răcăjdia. De altfel zonele unde PNL a avut peste 50 % din voturile alegătorilor sunt Bozovici şi Anina, iar pentru Moldova Nouă, deşi s-a obţinut doar 38,4 % , scorul a fost considerat neaşteptat de bun.
Însă au fost şi zone cu primari PNL-işti care au obţinut procentaje ridicol de mici, în unele localităţi chiar şi cu o cifră.
Din anul 2004 până în prezent la toate alegerile naţionale sau europarlamentare partidul de dreapta nu a obţinut niciodată un procentaj sub 20 %, faţă de acest an când procentele sunt de doar 22,34 %, deşi votul europarlamentar de anul acesta a fost unul impersonal, un vot eminamente politic, determinat de conjunctura politică naţională.
În concluzie, la nivel local se impune în primul rând o analiză a situaţiei şi apoi se va discuta despre posibilele măsuri ce se vor lua. Vor exista anumite zone pe care organizaţia politică le va supraveghea cu mai multă atenţie în viitor.

Comentarii

comentarii