Spiritualitate și conviețuire normală, Week-end cu baluri româneşti în Ungaria

În data de 14 februarie, sute de etnici români din cadrul comunităţii româneşti din Ungaria au participat la trei baluri tradiţionale. La Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a avut loc o manifestare specială care se organizează în fiecare an şi este dedicată elevilor de clasa a XII-a. Manifestarea intitulată „Balul acordării panglicii” a cuprins o întâlnire pe scenă a celor două generaţii de elevi ai claselor terminale ale acestui liceu, o recitare de versuri în limbile maghiară şi română rostite de cei peste 40 de elevi anului terminal.

Absolvenţii au fost felicitaţi de către Maria Gurzău Czegledi, directoarea liceului, Erno Gorgenyi, primarul oraşului Gyula şi profesorul Dorina Chambree, reprezentat al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad. Fiecare dintre elevii absolvenţi a primit o mică panglică, în culorile roşu si alb, prinsă pe piept, pe care erau trecute două cifre: 2011 si 2015, intervalul in care aceşti elevi au frecventat cursurile liceului din Gyula.

După acest gest simbolic, elevii celor doua clase a XII-a, îmbrăcaţi între timp în costume si rochii speciale şi împărţiţi in două grupe, au prezentat pe rând numeroşilor spectatori, între care majoritatea au fost părinţi si rudenii ale elevilor de la această instituţie, o coregrafie de dansuri. La eveniment au participat în jur de 500 de persoane.

De asemenea au luat parte consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, consulul general de la Szeged, Ioan Fodoreanu, Monica Radu, consul la aceeaşi misiune, Răzvan Ciolcă, consilier diplomatic în cadrul Ambasadei Române de la Budapesta. Au mai participat Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Tiberiu Iuhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi şi lideri ai cultelor neoprotestante din cadrul bisericilor de expresie românească din Ungaria.

În aceeaşi seară, la Aletea (Elek) s-a reorganizat balul românesc după o întrerupere de 4 ani. Manifestarea a fost organizată de către Autoguvernarea Română din localitate. Evenimentul a a fost deschis de către preşedintele autoguvernării Gheorghe Bagy, după care a urmat un program cultural, susţinut de „Echipa de Păstrare a Tradiţiilor din Aletea”. Manifestarea culturală a fost susţinută de un ansamblu folcloric din comuna Macea (jud. Arad).

La eveniment au participat sute de persoane din Ungaria şi România. De asemenea au luat parte la eveniment consulul general al României la Gyula Florin Vasiloni, consul general de la Szeged, Ioan Fodoreanu, Monica Radu, consul, Titu Gheorghiof, consul, primarul oraşului Aletea- Laszlo Pluhar, primarul localităţii Grăniceri (jud. Arad)- Claudiu Bătrânuţ, preşedintele AŢRU- Tiberiu Iuhas, reprezentanţii redacţiilor presei scrise în limba română „Cronica” şi „Foaia românească”.

În aceeaşi seară şi la balul românesc din Chitighaz. La acest eveniment desfăşurat la Casa de Cultură din localitate au participat sute de persoane. La evenimentul organizat de Autoguvernarea Românilor din Chitighaz au participat printre alţii Valerica Bojian, reprezentantul Ambasadei României la Budapesta, consulul general de la Gyula, Florin Vasiloni, Ioan Fodoreanu, consulul general la Szeged, Monica Radu, consul, Tiberiu Iuhasz, preşedintele AŢRU, Alexandru Fina, vicepreşedintele AŢRU, originar din Chitighaz, Maria Kalcso, primarul localităţii Chitighaz, Erika Borbely, director al şcolii bilingve din Chitighaz Florin Olteanu, preotul paroh ortodox, respectiv reprezentanţii redacţiilor presei scrise în limba română „Cronica” şi „Foaia românească”. O formaţie românească din Vărşand ( jud. Arad) a întreţinut atmosfera la acest bal.

Comentarii

comentarii