Sute de credinciosi in pelerinaj la Ciclova VIDEO

Și în acest an, la Maria Ciclova au sosit mulți credincioși din toate generațiile. Sunt în special etnici croați din împrejurimile Reșiței, alți credincioși catolici din zonă, dar și de peste hotare.
Conform unei mai vechi tradiţii, la data de 2 iulie se sărbătoreşte în Dieceza romano-catolică de Timişoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verişoara să, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioşii, în special de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraş-Severin. În această dată se sărbătoreşte aici patroana bisericii, cunoscută în zonă şi sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană.
Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.

VIDEO ARHIVA 2014
În ajunul sărbătorii, episcopul diecezan József Csaba Pál a celebrat o Sfântă Liturghie pentru toți credincioșii prezenți în acea seara la Ciclova Montană.

În ziua de 2 iulie, cu prilejul hramului, celebrantul principal al Sfintei Liturghii de la ora 8.30 a fost părintele Nikola Lauš, econom diecezan, alături de părintele paroh de Oravița, Daniel Dumitru, de alți preoți și călugări din dieceză, dar și din Croația. În biserică a fost de asemenea celebrată o Sfântă Liturghie în limba bulgară pentru credincioșii vorbitori de această limbă din județul Timiș.

Serviciul religios a fost sustinut de Monseniorul Johann Dirschl, vicar general diecezan. Le-au fost alături pr. Ferenc Ebenspanger, pr. Gábor Czank și pr. Martin Jäger din Anina. Acestia au concelebrat în sanctuarul marian o Sfântă Liturghie în limba germană / română. Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii a susținută o parte a fanfarei din Anina, condusă de Dimitrie Omescu. Prezent a fost și arhivarul diecezan de la Timișoara, dr. Claudiu Sergiu Călin.

Este cunoscut faptul și a devenit deja o tradiție faptul că la acest Pelerinaj la sanctuarul marian, participă în general ,,carașovenii” – etnicii croați din cele șapte sate din jurul Reșiței. Cu ani în urmă, credincioșii se adunau la bisericile din Carașova, Nermet, Clocotici, Iablacea, Vodnic, Rafnic și Lupac de unde scoteau steagurile și praporii și cu preotul satului în frunte, porneau pe jos către Ciclova. An de an, spre Ciclova pormesc pelerini și din Anina sau din satele cehe din Clisura Dunării ori din zona Lugojului.

Acum, lumea s-a mai modernizat și partea pelerinajului cu mersul pe jos, a mai căzut. Oamenii sunt la fel de credincioși, aduc cu ei steagurile și praporii, dar vin cu mașinile și autocarele. În aceste zile, micuțul sat cu vreo 500 de locuitori, își triplează populația și totul freamătă de animație și de viață. Tarabagii apar cu mesele lor ,,cu de toate” de la vată pe băț și până la pistoale și săbii din plastic, grătarele sfârâie iar berea rece are mare căutare. După cele sfinte, omul trebuie să și mănânce și să bea ceva pentru a avea putere a doua zi la slujba cea mare.

Cu o populaţie de circa 570 de locuitori, Ciclova Montana este situată lângă Oraviţa, la trei kilometri de aceasta, fiind accesibil atât pe picioare, pe o potecă pavată ce traversează dealul zis al „Ogaşului”, cât şi cu maşina, fie pe pe un drum de ţară ce ocoleşte Oraviţa Montana, fie pe şoseaua judeţeană ce traversează Ciclova Romană.
Material realizat cu ajutorul lui Erwin Josef Tigla

Comentarii

comentarii