Hai la târg la Bocșa – Târgul agricol și de vite de la Neu Werk

Stimati bănățeni, vă informez că în data de 16 mai, sâmbătă, sunteți invitați la târg. Împreună cu primăria Bocșa și primarul Eugen Cismăneanțu, sufletiștii au readus la viață ,,Târgul de la Neu Werk” . Numele vine de la locul în care se ținea și se ține și acum: un cartier la orașului Bocșa.
Cunoscut de localnici ca ,,Târgul de vite de la Bocşa”, organizatorii speră să atragă an de an tot mai mulţi participanţi și încet – încet, acesta să își recapete importanța și renumele de altă dată.
Acest târg se ţine anual, dar strict după mijlocul lunii mai şi la el participă producători agricoli, crescători de animale, meşteşugari, comercianţi din Bocşa, dar si din judeţ sau din ţară. Locul este același de vreo 100 de ani – vechea vatră a furnalelor și topitoriilor de pe malul Bârzavei de la Bocșa.

Tradiţia târgurilor în localitatea Bocşa este cunoscută tuturor locuitorilor Banatului, dar nu numai, iar cea mai elocventă relatare este transpusă de renumitul poet dialectal al Vasiovei – TATA OANCEA – care spunea în anul 1928 în revista VASIOVA despre târgul de la Bocşa:

„Zică lumea ce voieşte, eu spun mereu la tot natul:
Târg frumos cu e la Bocşa nu aflaţi câtu-i Banatul,
Ba nici chiar în toată lumea n-aflaţi aşa rânduială;
Toate merg, ştii, ca mărşâna, fără de nicio simteală.”

Organizatorii acestui eveniment (Primăria oraşului Bocşa, Consiliul Local Bocşa, Casa Orăşenească de Cultură cu sprijinul Camerei Agricole a judeţului Caraş-Severin şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin) şi-au propus readucerea târgului la importanţa lui de odinioară, astfel încât el să reintre în circuitul anual al târgurilor şi oboarelor din Banat şi România.

La târg au fost invitaţi producători agricoli din Bocşa şi din judeţ, meşteri populari, comercianţi de seminţe, îngrăşăminte, utilaje agricole, crescători de animale mari, dar şi de păsări şi animale mici, oferta fiind variată şi pentru toate categoriile de cumpărători.

Pentru a păstra în memoria celor în vârstă acest târg, organizatorii au păstrat aceeaşi locaţie, respectiv platoul amenajat lângă fosta fabrică de pâine, actualmente S.C. Electro Echipament Industrial, în spatele staţiei de carburanţi Petrom din cartierul Neu Werk)

Deschiderea va avea loc la ora 10,00, iar bocşenii şi invitaţii vor avea prilejul până la orele 16,00 să intre în atmosfera unui târg autentic, aşa cum era o dată la Bocşa.

Comentarii

comentarii