Târnova- Satul cu cea mai mare concentrare de ,,Ioni” din Banat

Balul Ionilor 2014 (22)Satul Târnova din Caraş Severin este unul cu totul aparte. În afară de faptul că este aşezat la poalele Muntelui Semenic, aici, aproape 70% din populaţie, poartă numele de Ion, Ionică sau Ionela ori Ioana. Aşa că, sărbătorirea Sfântului Ion începe imediat după slujba de sfințire a apei de Bobotează şi se termină noaptea, pe data de 7 ianuarie.
Locuitorii din satul Târnova din judeţul Caraş Severin aproape nu au odihnă mai ales în preajma Sfântului Ion. Aproape că nu există casă din cele peste 1000 ale comunei în care cineva nu poartă numele de Ion sau derivate. Şi fiindcă tradiţia spune că fiecare trebuie urat şi felicitat de ziua lui, pe uliţele satului este un dute- vino continuu.
Finii se adună în cete și cu muzicanții în frunte, merg la nași. Sau prietenii ori vecinii, se vizitează între ei.
După ce sunt uraţi şi felicitaţi, Ionii îşi cinstesc musafirii cu răchie fiartă şi bucate alese după care pornesc şi ei în vizită la alţi Ioni. Şi uite aşa o comună întreagă din Banat face cel mai uşor schimb de Ioni fără a apela la fizică sau la chimie. Şi nimeni nu iese supărat sau în pierdere, ci dar foarte obosit a doua zi.
În jurul orei 22, puntul central de atracție al comunei, este căminul cultural. Aici, copiii în straie populare încep jocul după care frâilele sunt preluate de adulți. La miezul nopții, cei ce poartă numele de Ion, în costume populare, intră în joc și oferă de băut celor prezenți. Nu se folosește paharul sau cana, ci, polonicul.

Comentarii

comentarii