Tineau tigarile de contrabanda ingropate sub ciment – Retea destructurata

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Caraș-Severin, au efectuat 22 de percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de contrabandă cu țigări. În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate peste 30.000 de țigarete și peste 100 de litri de alcool, susceptibil a proveni din contrabandă.

Dintre cele 22 de percheziții, 11 au avut loc în județul Caraș-Severin și 11 în Timiș.
De asemenea, au fost puse în executare 18 mandate de aducere.

În urma investigațiilor, polițiștii, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T, au reușit documentarea activității infracționale a unui grup infracțional organizat, constituit în scopul comiterii infracţiunilor de contrabandă, precum și al colectării, deţinerii, transportului, preluării, depozitării, predării, desfacerii şi vânzării bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

Din cercetări a reieșit că membrii grupării ar fi alimentat piaţa neagră a ţigărilor de contrabandă, desfăşurându-şi activitatea atât în mediul rural cât şi în mediul urban, în special în municipiul Timişoara, localitățile Deta, Buziaş, şi Bocşa, precum şi în localităţile rurale limitrofe.

Specificul acestei grupări era reprezentat de faptul că ar fi acţionat sub forma mai multor celule, fiecare dintre acestea prezentând elementele specifice unui grup infracţional organizat.

De remarcat este și modul de ascundere a țigărilor susceptibil a proveni din contrabandă, în urma investigațiilor, polițiștii descoperind gropi în care erau ascunse țigările neaccizate, gropi care ar fi fost create prin perforarea plăcilor de ciment din locuințe și anexe gospodărești.

În perioada 2017-2019, polițiștii au efectuat mai multe activități, în urma cărora, de la membrii grupului au fost confiscate, anterior perchezițiilor desfășurate astăzi, peste 60.000 de țigarete susceptibil a proveni din acte de contrabandă.

18 persoane au fost conduse, pentru audieri, la sediul D.I.I.C.O.T.-B.T. Caraș-Severin.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale a persoanelor implicate, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie luate măsurile legale.

Activitățile au beneficiat de suportul tehnic de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

De asemenea, în aceste activități au mai fost angrenați polițiști de combatere a criminalității organizate din Timișoara și luptători ai Serviciul pentru Acțiuni Speciale Caraș-Severin.

La descinderi au participat și jandarmi din Caraș-Severin și Timișoara.

Iata actiunea prezentată pe larg de DIICOT:

La data de 28 martie 2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul SCCO Caraș – Severin și BCCO Timișoara, au efectuat un număr de 22 percheziții domiciliare, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri au acționat în vederea obţinerii de câştiguri mari prin alimentarea pieţei negre a ţigărilor de contrabandă, desfăşurându-şi activitatea atât în mediul rural cât şi în mediul urban, în special în oraşele Timişoara, Deta, Buziaş şi Bocşa, precum şi în localităţile rurale limitrofe acestora.

Ca mod de operare s-a reţinut faptul că membrii grupării infracționale acționau pe mai multe celule, urmărind atât surse noi de aprovizionare, convenabile ca preţ, cât şi extinderea pieţei de desfacere.

Cu ocazia efectuării unei percheziții domiciliare s-a constatat că pentru a disimula spațiile folosite pentru ascunderea țigărilor provenite din contrabandă, membrii grupului au procedat la ”distrugerea” locuințelor în vederea asigurării conspirativității actului infracțional, fiind identificate două gropi în care erau ascunse țigările netimbrate, gropi create prin perforarea plăcii de ciment din imobile.

De asemenea, s-a reținut că întreaga activitate infracţională s-a desfăşurat după înţelegeri şi planuri bine stabilite, membrii grupării adoptând un mod de lucru care să implice cele mai mici riscuri posibile, între celula de aprovizionare şi distribuţia en-detail.

Astfel, membrii grupului din palierul intermediar organizau fiecare act infracţional în parte în aşa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, după întâlnirea cu sursele de aprovizionare, ţigările de contrabandă erau transportate şi predate direct către palierul de distribuţie. Tot pentru reducerea riscurilor, membri grupării evitau să desfăşoare acte infracţionale cu cantităţi mari de ţigări, preferând efectuarea mai multor transporturi „mici”, de maxim 100 – 150 cartușe de țigări. Astfel, au existat situații în care efectuau multiple transporturi, pe distanțe de zeci de kilometri, consecutiv.

În urma efectuării mai multor activități în prezenta cauză, au fost confiscate peste 60.000 țigarete provenite din acte de contrabandă.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 30.000 de țigarete și peste 100 de litri de alcool, susceptibil a proveni din contrabandă.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Caraș-Severin au fost aduse în vederea audierii un număr de 18 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Caraș-Severin, precum și jandarmilor din cadrul IJJ Caraș-Severin și IJJTimișoara.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comentarii

comentarii