Top 10 beneficii miraculoase pentru sănătate: Piersicile!

piersici‘Merele persane’ sunt atat de sanatoase incat par a fi desprinse direct din pomul vietii indelungate. Descoperiti beneficiile extraordinare ale acestor delicioase fructe cu origini exotice

 Piersica este un fruct aromat cu origine exotica si cu o istorie ce dateaza din secolul 10. Piersicile sunt originare din China, unde piersicul era perceput ca a fi “pomul vietii”. In acest colt al Asiei, piersicile erau considerate simboluri ale unitatii si ale nemuririi. Istoria si legendele despre acest fruct merg chiar mai departe si vechii persi fac cunoscute aceste fructe si in Imperiul Roman, romanii numindu-le “marul persan”.
Despre Columb insusi se spune ca el este cel care a adus arborele magic in America. Mai mult, pe vremea reginei Victoria nicio masa nu era considerata completa daca nu era insotita de o piersica proaspata impaturita intr-un servetel de bumbac. Nu degeaba aceste fructe erau atat de apreciate si indragite inca din cele mai vechi timpuri… Pe langa gustul lor deosebit, piersicile ofera si o multitudine de beneficii pentru sanatate. Vi le prezentam pe cele mai cunoscute dintre acestea:

Beneficile consumului de piersici

In compozitia piersicilor intra nu mai putin de 10 vitamine: A, C, E si K si alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Piersicile contin fibre si carbohidrati, o piersica mare continand 17 g de carbohidrati din care 3 g provin din fibre. Fibrele ajuta la prevenirea la tratarea constipatiei, la mentinerea in cote normale a colesterolului (prin urmare importante in mentinerea unei bune sanatati cardiovasculare), la prevenirea aparitiei cancerului de colon si a altor afectiuni la nivelul colonului. In plus, sunt esentiale pentru o digestive optima. O femeie pana in 50 de ani ar trebui sa consume 25 g de fibre in fiecare zi, in timp ce unui barbat adult pana in 50 de ani ii sunt recomandate zilnic 38 g de fibre.

Piersicile sunt o sursa grozava de antioxidanti. Un studiu efectuat in 2009 si publicat in “Journal of Medicinal Food” arata ca antioxidanti importanti sunt prezenti in pulpa si pielita piersicii. Acidul chlorogenic, unul din antioxidantii de seama din compozitia piersicii, ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest antioxidant are si un efect anticancerigen si antiinflamator.
Asadar, piersicile pot contribui la incetinirea procesului de imbatranire si la prevenirea instalarii bolilor cronice. Pe de alta parte, licopenul si luteina continute de piersici sunt importante in prevenirea degenerarii maculare. Aceste substante previn aparitia cancerului si scad riscul aparitiei bolilor de inima.
Multi medici nutritionisti recomanda piersicile in dieta. Gratie continutului scazut de calorii, piersicile contribuie la scaderea in greutate. Zemoase, dulci (datorita zaharurilor) si delicioase, suplinind cu usurinta o portie de desert, piersicile au numai 68 de calorii, 0 grasimi saturate, 0 colesterol. Mai nou, cercetatorii sustin ca piersicile ajuta la prevenirea obezitatii, una din cauzele majore ale bolilor de inima si a diabetului. Conform unui studiu efectuat recent in California, compusii fenolici care se gasesc in piersica au proprietati antiobezitate.
Totodata, gratie continutului lor ridicat de fibre si potasiu, piersicile contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Potasiul pe care il contin le face sa fie recomandate pentru mentinerea sanatatii rinichilor. O piersica mare furnizeaza 333 mg de potasiu. Potasiul este esential in mentinerea unei presiuni arteriale normale si in reglarea cantitatii de lichid intracelular. Institutul de medicina recomanda adultilor consumul a 4700 de miligrame de potasiu pe zi.
Pe langa potasiu, piersicile mai contin si magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan, fier si calciu, minerale ce sustin sistemul nervos si osos. La randul sau, fierul este esential in producerea hemoglobulinei si intra in alcatuirea globulelor rosii din sange.
In acelasi timp, consumul regulat de piersici reduce riscul aparitiei bolilor la rinichi, micsorand in acelasi timp si riscul aparitiei ulcerului. Mai mult, poate reduce inflamatiile din organism si arsurile la stomac si pirozisul. In medicina traditionala chinezeasca, dar si in alte culturi estice, ceaiul de piersici este utilizat drept un remediu de incredere in detoxifiere si in curatarea sistemului organismului, cu precadere a rinichilor. Colita si gastrita sunt alte 2 afectiuni asupra carora consumul de piersici poate avea un efect benefic.
Unul din beneficiile cunoscute ale consumului de piersici este acela pe care il are asupra pielii. Piersicile sunt o sursa grozava de vitamina C, contribuind astfel la mentinerea tineretii si supletei pielii. Le puteti consuma ca atare, dar le puteti folosi si extern, sub forma de masca. Pentru o piele sanatoasa si stralucitoare, aplicati fructul usor zdrobit direct la nivelul ridurilor sau al cearcanelor. Vitamina C pe care o regasim din belsug in piersici este cunoscuta pentru efectele sale antioxidante. Ea este cea care mareste capacitatea organismului de a lupta impotriva agentilor infectiosi, dar si a nocivilor radicali liberi.
Piersicile au si un continut bogat de betacaroten, o provitamina care odata ajunsa in organism se transforma in vitamina A. Aceasta vitamina este esentiala pentru sistemul imunitar, dar si pentru o buna vedere si pentru mentinerea sanatatii pielii si a membranelor mucoase.
Piersicile contin antioxidanti bogati in polifenoli precum luteina, zeaxantin si beta-criptoxant. Acesti compusi protejeaza impotriva radicalilor liberi ce accelereaza procesul de imbatranire.

Comentarii

comentarii