Totul despre unt; de ce dam untul pe razatoare si alte 6 lucruri despre unt

Este nelipsit din alimentatia noastra: il folosim pentru a coace, a praji si chiar simplu, cu paine si gem. Untul este unul dintre alimentele de baza, fara de care gatitul nu ar mai fi acelasi. Si totusi, tu cate de multe stii despre unt? 🙂

Pe langa faptul ca este delicios, s-a dovedit ca untul este si foarte sanatos. Desi contine multi acizi grasi saturati, untul nu are efecte negative asupra colesterolului, ci dimpotriva, chiar creste nivelul colesterolului bun. Mai mult, untul contine si multe vitamine benefice organismului, printre care A, E şi K2.

Ce este untul?

Untul este un produs lactat facut din grasimea laptelui de vaca. Untul nu este o grasime in intregime naturala, insa. Doar 80% din untul obisnuit reprezinta grasimi naturale, restul de 20% fiind o combinatie de apa si compusi solizi din lapte.

Tipuri de unt

1. Unt clasic – contine in jur de 80% grasimi, iar restul apa;
2. Untul clarifiat- contine un nivel mai mare de lipide, ceea ce il face potrivit pentru prajit.
3. Untul deshidratat (ulei de unt) – obtinut prin topirea si centrifugarea untului pentru eliminarea apei din compozitie. Este folosit mai ales pentru prepararea inghetatelor.
4.Unt vegetal – unt obtinut prin procedee chimice ce duc la formarea grasimilor vegetale.

Unt sarat vs, unt nesarat

In general, in supermarketuri se gaseste o cantitate mult mai mare de unt sarat decat nesarat. Sarea este folosita tocmai pentru conservarea untului, mentinandu-i pentru mai multa vreme prospetimea. Daca totusi nu intentionezi sa pastrezi untul foarte mult timp, ci sa il folosesti imediat, poti opta pentru un unt nesarat sau „dulce”. Untul nesarat este recomandat mai ales in cazul prajiturilor, deoarece sarea din unt inaspreste glutenul din faina.

Vezi de ce ar trebui sa dai untul prin razatoare inainte de a-l folosi

Folosim razatoarea de multe ori atunci cand gatim: pentru morcovi, pentru citrice, pentru branzeturi si chiar pentru ciocolata.

Insa, te-ai gandit vreodata ca ai putea da si untul prin razatoare?

Marii bucatari ne recomanda aceasta practica din cel putin doua motive.
Untul razuit ajunge mai repede la temperatura camerei.

Poate ca si tie ti s-a intamplat ca atunci cand faci o prajitura sa uiti sa scoti untul din frigider si sa iti amintesti doar in momentul in care trebuie sa il adaugi in compozitie. Si stim cu totii ca pentru multe prajituri, aceasta este chiar cheia succesului: untul moale, insa nu topit, cu o consistenta cremoasa, care sa se integreze foarte bine in compozitie.

Am aflat si noi acest secret si il dam mai departe: nu este neaparat nevoie sa scoatem untul cu cateva zeci de minute inainte de a-l folosi! Puteti scoate untul direct de la frigider si razuiti-l pe zimtii cei mari ai razatoarei. Inelusele obtinute vor ajunge foarte rapid la temperatura camerei, fiind numai bune pentru a fi integrate in restul compozitiei.

Untul razuit se incorporeaza mai repede si mai bine.

Exista unele retete, precum cele pentru biscuitii americani, ce necesita folosirea de unt rece. Untul rece din biscuiti se topeste la temperatura cuptorului si duce la formarea mai multor straturi delicioase si fragede.

Pentru a incorpora untul rece in compozitie, este nevoie de multa rapiditate, pentru a evita topirea untului. De asemenea, necesita si indemanare, deoarece untul trebuie taiat in bucatele foarte mici pentru a se putea integra rapid.

Razuirea untului este mult mai rapida si garanteaza fasii foarte mici, reci si perfecte pentru a se integra in aluat.

6 lucruri pe care nu le stiai despre unt

Stim despre unt ca este un aliment bogat in grasimi, care ne ajuta sa dam savoare foarte multor mancaruri. El contine vitamine liposolubile si minerale si aduce beneficii organismului atunci cand este consumat in cantitati moderate. Desigur, sunt si lucruri pe care nu le stiam pana acum despre acest produs des folosit in bucatariile de pretutindeni. De aceea, am intocmit o lista cu cateva informatii inedite.

Untul a fost obtinut pentru prima data acum 4.000 de ani in Orientul Mijlociu. In acele vremuri, laptele era pastrat in burdufuri din piele de capra care erau legate si atarnate. Datorita miscarii acestor burdufuri, a fost obtinut in mod accidental untul.

Contine acelasi numar de calorii precum margarina. O lingura de unt are in medie 74 de calorii, la fel ca o lingura de margarina. Diferenta consta in continutul de vitamina A si E, compusi pe care margarina nu ii poate oferi organismului nostru.

Untul este mai galben vara decat iarna. Din laptele vacilor care sunt hranite cu iarba proaspata se obtine un unt mai colorat, mai galben. Asadar, schimbarea de culoare a acestui aliment are o explicatie logica.

Exploratorii care pleaca pentru perioade lungi de timp in zonele polare consuma unt foarte des pentru a-si asigura energia necesara si pentru a-si mentine o temperatura ridicata a corpului. In anul 2008, exploratorul canadian Will Steger si alti sase colegi de-ai lui au consumat bucati mari de unt pentru a-si asigura zilnic un necesar de 7.000 de calorii.

Pentru a produce un kilogram de unt ai nevoie de 20 de litri de lapte. Laptele poate fi transformat in unt in aproximativ 20-25 de minute de agitare continua si viguroasa.

Daca untul nu ti se topeste in gura, inseamna ca temperatura corpului tau este prea scazuta. Desigur, acest lucru nu este posibil, deoarece untul se topeste de la temperatura de 33 de grade, iar organismul uman intra in hipotermie daca atinge 35-34 de grade.

Comentarii

comentarii