Traditia merge mai departe- Pelerinaj la Maria Ciclova

Pelerrinaj Ciclova (10)Conform unei mai vechi tradiţii, la data de 2 iulie se sărbătoreşte în Dieceza romano-catolică de Timişoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verişoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioşii, în special de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraş-Severin. În această dată se sărbătoreşte aici patroana bisericii, cunoscută în zonă şi sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană.
Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.
Şi în acest an, la Maria Ciclova au sosit mulți credincioşi din toate generațiile, în special etnici croaţi din împrejurimile Reşiţei, alţi credincioşi catolici din zonă, dar şi de peste hotare.
În 2 iulie, cu prilejul hramului, celebrantul principal al Sfintei Liturghii pontificale care a debutat la ora 8,00, a fost Mons. Vjekoslav Huzjak, Episcop de Bjelovar – Križevci din Croaţia. Alături i-au stat preoţii de limba croată din Banatul Montan, părintele canonic József Csaba Pál, arhidiacon al Banatului Montan, părintele Nikola Lauš, econom diecezan, părintele paroh de Oraviţa, Daniel Dumitru, alți preoți și călugări din dieceză.
Începând cu ora 10,00, în Sanctuarul marian a celebrat o Sfântă Liturghie în limba germană, păr. Martin Jäger din Anina – Steierdorf.


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii