Tradiție de Florii în satele din Banatul Montan – Văruitul pomilor din livadă

Văruitul pomilor înainte de Duminica Florilor la Padina Matei, este o tradiție veche de când este satul și este transmisă mai departe din generație în generație. În săptămâna premergătoare sărbătorii Floriilor, așa cum este tradiția de sute de ani la Păgină, localnicii își văruiesc pomii din grădini, din fața caselor și din livezi.

Gheorghe Marișescu din Padina matei nu ar putea să omită acest lucru – așa că a pregăti varul, a căutat bidineaua și s-a pus voinicește pe treabă, cu toate că nu mai este chiar așa de tânăr. Cu multă migală și răbdare și mai ales, cu pricepere – uica Gheorghe se apucă de treabă și cu multă măiestrie, văruiește fiecare pom în parte. Și în acest an, el a înfrumusețat în alb toate soiurile de pomi pe care îi are și pe care i-a plantat de-a lungul vieții.

Așa face de când se știe. Când dă colțul ierbii și afară s-a încălzit un pic, nea Gheorghe se apucă de treabă. O face din rațiuni pur estetice – doar vin Floriile și totul trebuie să fie frumos și nou, dar o face și pentru protecția pomilor. Varul este cea mai la îndemână și mai ecologică armă împotriva diverșilor paraziți și insecte care își depun ouăle în crăpăturile scoarței pomilor fructiferi din livezi.

Pentru gospodari, livada curățată și văruită este aproape o datorie fiindcă mare sărbătoare creștinească trebuie întâmpinată și de pomi în haine de sărbătoare, iar majoritatea bănățenilor fac asta în fiecare an cu câteva zile înainte de Duminica Floriilor. Pomii înfloriți cu trunchiul văruit în alb arată foarte frumos, au ui aspect elegant și foarte îngrijit și contrastează foarte frumos cu verdele ierbii.

A consemnat Adi Neagu.

Comentarii

comentarii

One thought on “Tradiție de Florii în satele din Banatul Montan – Văruitul pomilor din livadă

Comments are closed.