Tradiţii De Crăciun În Lume. De La ”Sinter Klaas” La ”Babuska” Şi ”Christklots” VIDEO

Sărbătoarea naşterii Domnului şi Moş Crăciun au denumiri diferite pe meridianele globului: finlandezii îl au pe ”Joulupukki”, care ar veni din ţinutul “Korvatunturi”,tărâm care are forma unei urechi despre care se spune că ar fi urechea cu care Moşul ascultă să afle dacă copiii sunt cuminţi.
Germania
”Christklots”, în Germania, reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, care, conform tradiţiei, se crede că ar apăra casa de hoţi şi de nenorociri tot restul anului.
Elveţia
Aici butucul este cunoscut sub numele de ”Bouche de Noel”.În fiecare din cele patru duminici dinainte de naşterea lui Iisus se aprinde o lumanare, aşezată într-o cutie. Au loc procesiuni reprezentându-i pe cei trei magi şi naşterea lui Hristos.
Italia
În multe biserici din Italia sunt expuse iesle cu pruncul Iisus şi magi de mărime naturală. Un punct de atracţie îl constituie Irozii – un teatru popular cu scene, care, pe lânga Irod, prezintă un moş cu barba lungă, cu cojocul întors, reprezentând bufonul românilor, şi o paiaţă cu clopoţei la picioare, care poartă un băţ năzdrăvan – în amintirea saltimbancilor chemaţi cu prilejul unor astfel de manifestări. În Italia există obiceiul ca, înainte de Moş Crăciun, să vină Baba Cloanţa (Befana), călare pe mătura ei, care verifică atentă cine a fost cuminte şi cine nu. Ea este foarte bună cu copiii, se strecoară pe hornuri şi lasă cadourile lângă bradul împodobit.
Austria
În Austria, cete de copii străbat străzile colindând pe la ferestre. Piaţa de Crăciun din Viena este atracţia principală a sărbătorilor, deşi Crăciunul este celebrat mai ales acasă, cu o masă festivă şi cadouri.
Marea Britanie
Una dintre tradiţii este ca elevii să monteze, în şcoli sau în biserici, piese despre naşterea Mântuitorului. În vechime se foloseau animale vii pentru redarea atmosferei însă în prezent se preferă costumele. Un alt obicei vechi este şi acela de a atârna ciorapi de şemineu în aşteptarea cadourilor, în casă se atârnă vâsc, iar în jurul casei – crenguţe de brad. Anticii druizi credeau că vâscul posedă puteri magice şi că aduce noroc şi prosperitate alungând spiritele rele. Faimoasa şi tipica budincă englezească era numită ”hackin”, de la ingrediente. În secolul XVII, budinca de prune era pregatită chiar în dimineaţa de Crăciun şi era stropită cu brandy şi flambată la servire.
Grecia
Masa de Crăciun are în mijloc o pâine tradiţională, iar după ospăţ masa nu se strânge pentru ca Iisus să aibă cu ce-şi potoli foamea.
Suedezii descoperă surprizele de Crăciun într-un sac îngropat adânc în zăpadă.
Olandezii îl aşteaptă pe ”Sinter Klaas” care vine pe un cal alb şi lasă daruri în saboţii de lemn.
Polonia
Aici se păstrează obiceiul ca, în cinstea stelei de la Betleem, masa de Crăciun să înceapă după ce apare pe cer prima stea ”Gwiazdka”- (mica stea).
Rusia
Moş Crăciun (”Babuska”) este iînsoţit de Albă-ca-Zăpada (”Snegurocika”), iar copiii primesc prăjituri şi multe jucării, printre care setul de păpuşi ”Matrioşka”.
Spania
Darurile de Crăciun sunt oferite de magi, care se deplasează în cortegii de curteni, cavaleri şi lăutari, iar în case şi biserici există iesle miniaturale care redau atmosfera naşterii Domnului.
Islanda
În Islanda, ţara gheţii şi zăpezii, vin treisprezece Moşi Crăciuni! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moş Crăciun coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi apoi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. Daca au fost cuminţi, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic (scratch cards), iar, dacă au fost răi, sunt recompensati cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moş vine în oraş şi tot aşa până pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numită şi ‘Al treisprezecelea’ şi este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun pentru că, în această zi, ultimul Moş Crăciun se întoarce la casa lui.
Finlanda
Familiile se reunesc pentru a petrece Crăciunul, cea mai importantă sărbatoare a anului. Seara, în jurul orei 17.00, familiile pleacă la biserică pentru slujbe speciale în care se aprind lumânări la mormintele celor dragi. În Ajunul Craciunului, copiii aşteaptă sosirea lui Mos Craciun care pune mereu aceeaşi întrebare: ‘Sunt cumva copii cuminţi aici?’.
Dar, parca tot mai frumos este la noi acasa, in Romania, nu? Ia priviti aici bucurie!



Comentarii

comentarii