Tradiții și obiceiuri în ziua Ajunului de Crăciun in Padina Matei din Muntii Locvei VIDEO

În satele din zona Clisurii Dunării, chiar dacă este stare de alertă datorită pandemie de coronavirus, încă se mai păstrează unele tradiții în ziua de Ajun. Anul acesta, la Padina Matei, încă de dimineață, sătenii și-au așteptat nepoții să treacă pe la ei în „Pițărăii”. Îmbrăcați în costume populare, așa cum este tradiția în zonă, copii au venit pe la bunici „să-i colinde”. Pentru bucuria de-ai vedea pe nepoți îmbrăcați în port popular în prag de Mare Sărbătoare, așa cum este obiceiul, bunicii au dat la nepoți câțiva bănuți, fructe și dulciuri pentru că i-au colindat. 

De dimineață, câteva femei împreună cu preoteasa satului, s-au întâlnit la Biserica Ortodoxa din Padina Matei, unde îndrumate fiind de preot, au plecat prin sat să aducă vestea nașterii Pruncului Isus. În acest sat de pe lângă Clisura Dunării, există un obicei ca în fiecare an în preajma Crăciunului, un grup de femei, să umble prin sat pe la casele oamenilor și acolo unde găsesc poarta descuiată, intră înăuntru cu colinda.

 Fiind stare de alertă datorită pandemie de Coronavirus,  în colindă s-a plecat într-un grup mai restrâns. Sătenii au înțeles restricțiile și regulile care trebuiesc respectate și au așteptat în poartă să primească vestea și bucuria Nașterii Mântuitorului. În două zile, femeile satului au trecut pe la toți sătenii cu colinda.

Pentru efortul lor de a aduce în fiecare casă bucuria marii sărbători a Crăciunului și anul acesta, au fost răsplătite cu „colaci”, fructe și bani. Necazul acesta mare care a lovit întreaga planetă, nu poate să țină bănățenii departe de tradițiile și obiceiurile din preajma sărbătorilor de iarna.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii