Tradițiile românilor din Padina Matei se păstrează și pe timp de pandemie: Fășancul de lăsata secului VIDEO

Chiar dacă este pandemie, unele obiceiuri încă se mai păstrează și acum în vremuri de maximă încercare. Sărbătoarea Fășancului este mult așteptată în comunitatea din Padina Matei din Munții Locvei. Sărbătoarea mascaților începe în prima duminică la Lăsatul Secului, înainte de postul Paștelui și în mod normal, se încheia marțea.

În această duminică a avut loc „fășancul cel mic” (al tinerilor). Majoritatea tinerilor din sat se maschează și se îmbracă în diferite costume, personaje din cele mai haioase. Se pleacă prin sat în grupuri, cu mare gălăgie ca să alunge spiritele rele de la casele sătenilor. Localnicii îi așteaptă în poartă și îi cinstesc cu bani și băutură, drept recompensă că au trecut pe la ei și i-au scăpat de rele ca să intre curați în Postul Paștelui.

Tinerii mascați merg pe toate ulițele satului și acolo unde nu găsesc gazdă în poartă, „blesteamă de mama focului”. Seara târziu după ce termină tot ritualul prin sat, își împart darurile între ei.

Semnificația acestui obicei este una complexă: prin ironie și parodie se scot la lumină relele făcute de către localnicii din Padina Matei; neplăcerile și necazurile pricinuite de natură în acest an. Manifestarea reprezintă bucuria venirii primăverii, victoria binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului; a vieții asupra morții. Toate „relele” din satul Padina Matei se „îngroapă” după un ritual care își are originile în trecut.  Fășancul este un spectacol al costumelor și măștilor în aer liber. Imaginea mascaților nu mai este un obicei de Fășanc, a ajuns din păcate o obligație a întregii omeniri. Pandemia de coronavirus ne-a pus masca pe față la toți, precum o piesă de teatru în aer liber de Fășanc. 

Luni și marți este „fășancul cel mare”, al tinerilor căsătoriți și necăsătoriți. Luni este „nunta” , iar marți se „îngroapă mortul”. Adică frigul, întunericul și iarna. Toată lumea a purtat mască, așa că a fost respectată și legea. În plus, mascații au stat la distanță unul de altul, chiar dacă au fost în aer liber.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii