Traim in Romania – la Resita, Salariul unui muzeograf cu doctorat este similar cu cel al unei îngrijitoare

Munca în muzeu nu mai atrage pe nimeni. Conducerea Muzeului Banatului Montan se plânge de lipsa personalului în instituția de cultură. Muzeul din Reșița are un număr de 27 de posturi aprobate, ocupate doar 22 dintre care, 13 angajați formează personalul de specialitate: 3 arheologi, 6 cercetători științifici, un conservator, un bibliotecar și 2 muzeografi.

Poziția excentrică a Reșiței, salariile mici ale muzeografilor debutanți fac neatractivă munca în muzeu. Potrivit numărului de angajați instituția se numără printre cele mai mici din România. Raportăndu-se doar la Timișoara, pentru a face o comparație, unde deși funcționează 3 muzee, doar Muzeul Banatului Montan are 68 de angajați, iar secția de arheologie are 12 arheologi, Reșița se află pe ultimul loc.

Conducerea Muzeului Banatului Montan din Reșița a precizat că în prezent sunt neocupate 3 posturi: de muzeograf, conservator și restaurator. ”Salariul unui muzeograf la începuturile carierei, cu masterat, doctorat la o mare universitate, cu cărți și studii publicate este similar unei supraveghetoare și îngrijitoare! Sigur în cultură, spre deosebire de sănătate nu se vede acest lucru și nu afectează pe nimeni în mod direct, însă va afecta calitatea actului muzeografic din România pe o lungă perioadă de timp”, stă scris într-un raport al Muzeului Banatului Montan.

Realizarea obiectivelor propuse se face prin alocațiile bugetare și veniturile realizate, deci prin bugetul instituției și prin forța de muncă și dăruirea celor preocupați de promovarea acesteia.

Comentarii

comentarii