Tratamente cu plante medicinale pentru ingrijirea tenului

In cazul in care te-ai saturat de produsele cosmetice din comert care sunt scumpe si nu fac mai nimic pentru sanatatea pielii tale, afla ca plantele medicinale iti pot oferi rezultate similare, totul in mod natural. Uite cum poti folosi aceste tratamente pentru a-ti ingriji tenul, indiferent de problemele cu care te confrunti.
plante medicinale

Inainte de toate, exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti. Tratamentele se aplica pe tenul curat. Intinde pe gat si pe decolteu, asa nu faci risipa si te bucuri de efectele benefice. Evita acoperirea acelor portiuni cu piele sensibila (in jurul ochilor si a gurii) si elimina toate urmele cu multa apa, clateste intotdeauna foarte bine. Ia-ti intotdeauna masuri de precautie si testeaza reactia pe o portiune de piele care nu este la vedere.

Lapte demachiant cu musetel

Musetelul are efect antiseptic si decongestiv, se foloseste daca ai tenul iritat si incarcat; poti utiliza aceasta planta medicinala intr-o infuzie sau baie de aburi, dar iti poti face si un lapte demachiant. Pentru tenul uscat si sensibil, varsa 150g lapte nedegresat intr-un vas si presara doua linguri de flori proaspete de musetel. Pune pe foc mic si lasa la incalzit, impiedicand formarea pielitei deasupra. Trage deoparte vasul inainte de a da in clocot, lasa se se infuzeze compozitia timp de doua ore, apoi strecoara. Toarna laptele demachiant astfel obtinut intr-un recipient, pastreaza la frigider si foloseste-l timp de maxim 2 saptamani. Aplica produsul cu ajutorul unei dischete, de doua ori pe zi.

Infuzie de flori de tei

Daca ai tenul iritat ca urmare a suprasolicitarii, ideala este o infuzie de flori de tei, pentru un efect calmant. Proportia recomandata este de 50g tei la 500ml apa. Daca adaugi in acest amestec flori de albastrele si faci comprese, vei combate cearcanele. Aplica compresele pe pleoape si lasa sa actioneze 10-15 minute.

Tinctura de flori de galbenele

Probabil stii deja despre efectele miraculoase ale acestei plante medicinale, mai ales ca este deja folosita in multe produse cosmetice. Florile de galbenele contin un ulei cu proprietati cicatrizante si calmante, iar infuziile dau bune rezultate in ingrijirea tenurilor uscate. Pentru a-ti prepara o tinctura care iti va revitaliza pielea, pune 20 de lingurite de planta uscata in 500ml de alcool de 70 grade. Lasa la macerat timp de 10 zile, strecoara si toarna lichidul in sticlute mici, de culoare inchisa.

Comprese cu busuioc

Busuiocul are deosebite proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante. Vei observa schimbari mai ales daca ai ten gras, daca suferi de acnee. Fa-ti o infuzie de busuioc, 50g la 500 ml apa, apoi pune comprese pe zonele cu probleme.

CITESTE SI: Medicina naturista – remedii cu plante

Lotiune tonica cu salvie

Salvia degreseaza pielea si o dezinfecteaza, previne iritatiile si micsoreaza porii. Este deci o planta medicinala perfecta pentru tenul gras. Lotiunea cu salvie actioneaza impotriva iritatiilor si cosurilor, dar si a porilor dilatati. Pune 4 linguri de salvie uscata intr-un borcan si toarna deasupra 150 ml vodca. Inchide cu capac si lasa produsul la macerat timp de o saptamana. Strecoara lichidul printr-un tifon, pune aceeasi cantitate de salvie si lasa din nou la macerat inca o saptamana. Dupa aceasta perioada, strecoara si toarna intr-un flacon curat. Vei putea obtine o concentratie si mai mare daca repeti intregul proces.

Apa cu levantica

Levantica invioreaza tenul, combate acneea si confera pielii elasticitate. Mirosul acestor flori are efecte usor sedative. Pentru a preveni iritatiile si infectiile, precum si pentru a-ti improspata pielea, fa-ti o apa cu levantica. Pune jumatate de pahar de apa intr-o sticluta cu pulverizator, adauga 5-10 de picaturi de ulei esential de lavanda si agita bine. Foloseste la nevoie pe fata, gat si corp.

Lotiune tonica cu rozmarin

Pentru un efect revigorant, utilizeaza o alta planta medicinala laudata: rozmarinul. Combina 30 de picaturi de ulei esential de rozmarin cu 30 ml alcool intr-un recipient. Lasa la macerat o saptamana, apoi curata tenul cu produsul obtinut, folosind o discheta demachianta. Inainte de fiecare folosire, agita bine sticluta.

Comprese cu urzica

Urzica este benefica in tratarea acneei si in general este indicata pentru tenul gras. Compresele cu infuzie de urzici combat excesul de sebum. Aplica un astfel de tratament seara si lasa sa actioneze timp de 10-15 minute. Este o metoda excelenta si pentru a-ti vitaminiza pielea, deoarece planta medicinala este bogata in vitaminele B2, C, K si clorofila.

Comprese cu frunze de nuc

Frunzele de nuc sunt de asemenea recomandate pentru ingrijirea tenului gras. Fierbe o mana de frunze intr-un sfert de litru de apa si fa comprese cu decoctul astfel obtinut. Este o planta ce contine vitamina C, caroten, tanin si iod, toate fiind benefice sanatatii pielii tale.

Vezi si alte tratamente de ingrijire cu plante

Comentarii

comentarii