Tuberculoza afecteaza tot mai multe persoane în Europa de Est

Creste numarul persoanelor infectate cu tuberculoza, care devine imuna la tratamentele cu antibiotice.

Creste numarul persoanelor diagnosticate cu tuberculoza. Tulpina se extinde si afecteaza cel mai mult Europa de Est.

In fiecare an, sunt inregistrate aproximativ 400.000 de cazuri de tuberculoza, iar circa 40.000 pe persoane mor din cauza acestei boli.

Problema devine deosebit de grava mai ales in tarile Uniunii Sovetice (Kazahstan, Moldova, Georgia si Kargazstan), care inregistreza cel mai mare numar de cazuri de TBC.

Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor (ECDC), au realizat un raport prin care sustin ca aproape o mie de europeni, zilnic, se imbolnavesc cu aceasta forma de malatie. Potrivit raportului doar 50% dintre bolnavi sunt diagnosticati si doar jumatate din ei reusesc sa se vindice, potrivit agerpres.

„Tuberculoza continua sa faca ravagii in regiunea europeana, fiind considerata, la acest moment, cea mai afectata zona din lume” a declarat directoarea pentru Europa OMS, Zsuzsanna Jakab.

Conform raportului, in 2013, in toata Europa au fost raportate 360.000 de cazuri de turberculoza, iar 85 % din acest numar au fost depistate in 18 tari importante din Estul Europei. De asemenea, un numar de 38.000 de persoane au murit din cazua acestei afectiuni. Cel mai mare numar de decesuri fiind raportat in Rusia, statele baltice, turcia, dar si in Romania.

TCB este o boala infectioasa, cauzata de baciul tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch). Virusul poate fi localizat in oricare parte a corpului, astfel se considera a fi mai multe tipuri de tulpini. TCB pulmonara este singura care se poate transmite de la o persoana la alta pe calea aerului. Depistanta la timp, tuberculoza, poate fi tratata. Cu toate acestea s-a constatat ca 50% din persoanele afectate cu o forma de TBC pot sa nu prezinte simptome pana la ultimul stadiu al bolii.

In prezent TBC este a doua boala cu cele mai multe decese la nivel mondial dupa SIDA. Testele rapide de biologie moleculara pot ajuta la depistarea bolii in cateva ore.

În calendarul UNESCO, 24 martie este ziua mondiala a luptei importiva tuberculozei.

Comentarii

comentarii