Tunel pe sub sat vechi de sute de ani – Descoperire arheologică ,,pe tăcute” la Valeapai

Ceea ce pentru mulți dintre cetățenii satului Valeapai era un mit, o poveste, iată că în aceste zile, s-a dovedit a fi adevărată. Lucrările de alimentare cu apă, au scos la iveală un tunel. Acesta este zidit din cărămidă arsă și este foarte bine conservat. Tunelul făcut dintr-o cărămidă de calitate are dimensiunile de un metru pe un metru și liantul folosit este mortarul din var şi nisip. Acesta are o lungime de aproximativ 300 de metri şi pleacă de la conacul Atanasievici până la clădirea morii, ceea ce dovedeşte că avem de-a face cu o ierugă. Terenul pe care îl parcurge tunelul ste într-o pantă ușoară, cu cota cea mai înaltă la castel. Deci, acolo exista probabil o sursă puternică de apă, sau poate că acolo venea un alt tunel ce aducea apă din altă parte.

Din păcate, nimeni de la Muzeul Banatului nu a fost anunțat de acest lucru, iar executantul lucrărilor de alimentare cu apă, nu se prea bucură de descoperirea făcută și acum se dorește acoperirea lui. Prin acest material, tragem un semnal de alarmă, poate, poate se autosesizează cine trebuie și cineva dă o fugă și până acolo să vadă ce este cu acel tunel.

,,După cum arată, nici nu îţi vine să crezi că tunelul a fost ascuns acolo câteva sute de ani. După așezare, se pare că acesta ar trece pe direcția ,,drumul mare” prin fața caselor, pe sub șanțuri. Din spusele bătrânilor, acesta ar duce până la moară” spun administratorii paginii Valeapai România.

 

UPDATE ora 09:30 În această dimineață, am fost contactați de viceprimarul comunei Ramna, Dragos Cristian. Edilul ne-a informat că personal a informat primarul comunei si Muzeul Banatului Montan despre această situație. De aici, a fost redirecționat spre Direcția de cultură. Acum, se așteaptă sosirea unui specialist pentru evaluarea obiectivului respectiv și clasificarea lui.

Comentarii

comentarii