UE vrea ca România să-şi ardă viile

Unele ţări membre ale Uniunii Europene cer impunerea unei directive europene care să prevadă distrugerea voluntară a viilor din anumite ţări printre care şi România.

România se află pe locul al şaselea în topul ţărilor producătoare de vin din Uniunea Europeană, poziţie datorată celor peste 180.000 de hectare de viţă-de-vie, solului fertil, dar şi costurilor reduse. Jurnaliştii de la Reuters chiar se întrebau la un moment dat dacă soiurile româneşti pot face concurenţă vinurilor de Bordeaux.

„Ceea ce este unic în România sunt solurile care dau o notă specifică vinului”, a declarat Stephen Donnelly, enolog al podgoriei de la Budureasca, citat de Reuters.

Statele cu tradiţie în viticultură membre ale Uniunii Europene, în mod special Franţa, consideră că le-au fost foarte mult diminuate veniturile din cauza concurenţei cu ţările nou venite pe piaţă. Prin urmare, au început să facă presiuni şi să ceară impunerea unei directive europene care să prevadă distrugerea voluntară a viilor de pe cateva sute de mii de hectare din anumite ţări printre care şi România, informează glasul-moldovei.

Iniţiativa nu este una nouă. Şi în anul 2008 s-a dorit distrugerea a peste 175.000 de hectare de vie. Practic, aceasta este o strategie prin care fermierii francezi şi alti fermieri europeni cu tradiţie veche în domeniul viticulturii să scape de noii concurenti şi să nu-i lase să intre pe piaţa europeană. Ei subvenţionează distrugerea viilor autohtone din ţări precum România cu scopul de a fi singurii producători de vin şi a deţine monopolul pe piaţa europeană.

Romania are peste 150 de soiuri de viţă-de-vie unice în întreaga lume, vechi de până la 8000 de ani, aromate, cu miresme fermecatoare, dulci, incomparabile cu vinurile amare vestice, pline de substanţe toxice şi pesticide. O astfel de măsura este un pericol în primul rând pentru biodiversitatea soiurilor de viţă-de-vie, riscând să dispară nişte soiuri unice în lume.

Comentarii

comentarii