ULTIMA ORA: POLITIA DESTRUCTUREZA MAFIA LEMNULUI – PERCHEZITII IN CARAS SI HUNEDOARA

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 12 percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală în industria lemnului.

La data de 20 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, cu sprijinul poliţiştilor de la B.C.C.O. Timişoara şi I.P.J. Caraş-Severin, au efectuat 12 percheziţii, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara, la locuinţe membrilor unei grupări infracţionale.

Activităţile s-au desfăşurat într-un dosar penal în care procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara şi poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Caraş-Severin şi Timişoara au demarat cercetările, în cursul anului 2013, faţă de un grup infracţional organizat, implicat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală în industria lemnului.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2009-2014, membrii grupului infracţional ar fi desfăşurat, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, activităţi economice ilegale, pe diferite perioade de timp, după care firmele ar fi fost introduse în insolvenţă şi radiate.

De asemenea, a rezultat că societăţile în cauză nu ar fi declarat organelor fiscale livrările de material lemnos efectuate către alte societăţi comerciale din ţară, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor şi taxei pe valoare adăugată aferente operaţiunilor comerciale şi prejudiciind bugetul consolidat al statului.

Firmele au avut durată relativ scurtă de funcţionare, urmată de radierea acestora şi înfiinţarea unei alte societăţi, care prelua activitatea şi clienţii societăţii anterioare, radiate în scopul ascunderii activităţii infracţionale.

Cinci dintre aceste firme au avut ca sediu social aceeaşi adresă, respectiv o casă nelocuită din localitatea Parvova.

O parte a acestor societăţi comerciale ar fi fost înfiinţate pe numele unor persoane de condiţie financiară modestă, care nu ar fi avut în fapt nicio implicare în activitatea comercială.

Totodată, a reieșit că o parte din membrii grupării ar fi deschis mai multe conturi pentru societăţile pe care le coordonau, în care erau virate sumele de bani ce reprezentau contravaloarea facturilor emise pentru livrarea materialului lemnos către diferite firme. Banii viraţi în aceste conturi erau, ulterior, retraşi fără niciun fel de justificare.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de peste 6.000.000 de lei.

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara au fost conduse șase persoane, în vederea audierii sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Acţiunea beneficiază de sprijinul S.R.I..

Comentarii

comentarii