Ultima ţesătoare din țara gugulanilor, de la Maciova, din Banatul Montan – Buna Maria VIDEO

Ultima ţesătoare din țara gugulanilor din Banatul Montan – Buna Maria. În satul Maciova din Caras Severin, trăieşte buna Maria, o femeie de 70 de ani. Femeia este ultima țesătoare care mai lucrează la război din zona Caransebeșului. După ce își termină treaba în gospodărie, fiindcă are şi sera de care se ocupă personal, plus o plantaţie de de căpşuni şi una de zmeură, buna Maria, ajutată de cei doi nepoți, se pune la război și țese.
Ţese materialul pentru costumele populare pe care tot ea le și face cu mâna. De asemenea, ea are casa plină de ponevi şi poclavițe țesute de ea, sau adnate de-a lungul timpului. Unele au peste 100 de ani vechime.

Buna Maria este și o păstrătoare a tradițiilor populare și al obiectelor vechi, obiecte cu care a deschis un mic muzeu. Ea a cumpărat o casă veche de 200 de ani pe care vrea să o transforme în muzeu. Deocamdată acolo a adunat obiecte vechi și de peste 100 de ani cu care a realizat o mică expoziție.

Dorința ei cea mai mare este ca cineva să înveţe de la ea meşteşugul țesutului şi să renoveze casa veche pe care să o amenajeze într-un adevărat muzeu sătesc al zonei Maciova. Satul era recunoscut în zona pentru soiul de cireşe deosebit de mari şi timpurii care erau culese numai cu mâna şi duse la piaţă la Caransebeş.


Ultima ţesătoare din țara gugulanilor din Banatul Montan – Buna Maria. Şi fiindcă zona este una renumită pentru cireşe şi fructe în general, soţul ei se ocupa cu fabricatul rachiului la cazan. Omul produce licoarea pentru consumul propriu, al familiei, fiindcă la Maciova, în aceaşi casă, locuiesc de obicei patru generații din aceaşi familie: străbunicii, bunicii, cei în putere – adulţii şi copii acestora.

Comentarii

comentarii