Ultimii crescători de oi de la poalele Munților Țarcu – O ciobăniță din Rusca duce tradiția mai departe VIDEO

Așa cum au moștenit de la strămoșii lor, sătenii din Rusca Teregova de la poalele Munților Țarcu, au practicat din tată în fiu oieritul. Oamenii și-au construit stânele pentru iernatul oilor după ce acestea au fost coborâte din munți la jumătatea lui octombrie. Saivanele sunt construite pe un terenurile proprii de la marginea satului.

În această perioadă, o zi normală de muncă începe la stână la ora 5 dimineața și se termină seara târziu. Din cauza vremii călduroase din această iarnă, oile au intrat în perioada de fătare și ciobanul trebuie să fie printre ele mai tot timpul.

Ciobanii au avut noroc în acest anotimp rece: încă nu s-a pus un gerul mare și ziua oile mai sunt scoase la păscut pe vatra satului prin livezi. Dar asta nu este suficient –  oile trebuie hrănite, adăpate și îngrijite. Ziua sunt duse pe terenurile din jurul satului unde mai mănâncă iarbă uscată, frunze de rugi, iar seara sunt aduse la stână. Animalele sunt ținute la adăpost în saivan și sunt hrănite cu nutrețul pe care familia ciobanului l-a pregătit din vara trecută.

O atenție deosebită ciobanii o acordă ajutoarelor necuvântătoare: fiecare stână are cel puțin trei câini la care ține la fel de mult ca la restul turmei și de care au grijă să aibă adăpost și hrană din belșug pentru a trece mai ușor peste iarnă.

La stână și cu oile se muncește din greu, iar satisfacția este pe măsură. Este perioada când oile au început să fete și ciobanii sunt mai mult pe la stână decât acasă. De paști, vor vinde o parte din miei, doar berbecuții, iar mieluțele le vor opri să-și înmulțească turma. Ciobanii spun că din cauza taxelor crescute de stat, la sărbătorile pascale carnea de miel va ajunge la 50 de lei pentru un kilogram. Asta în condiția în care ciobanilor le este impus prețul de achiziție de către samsarii care vin primăvara prin sate și cumpără mieii cu camioanele pentru a-I trimite la export.

Din păcate, așa cum se întâmplă cu mai toate meșteșugurile din satele românești, numărul crescătorilor de oi individuali este din an în an mai mic. Tinerii și oamenii în putere aleg să plece la muncă la oraș sau în alte țări.

Imagine Mihai Dan Humiță

Comentarii

comentarii