UN arestat si un supravegheat – Campanie electorală cu năbădăi și ilegalități cât cuprinde in Caras Severin

Sau, nasol moment, nasoală situația – ,,Tato! – ai cam dat de belea”!
După scandalul cu bătăi, urmăriri cu maşinile pe uliţele satului ca în filme, pumni, lanțuri, topoare, bâte, spray-uri paralizante sau lacrimogene (cică un popă ar fi dat cu spray lacrimogen într-o încăierare de acest fel), cu cărămizi în parbriz sau fațade de case mâzgălite, în alte părți din județ, s-a apelat la escrocheriile ,,telectuale” alea făcute de indivizi ,,cu guler alb”. Și aici ne referim la încercări sau chiar operațiuni reușite de a escroca legea electorală și mă bunului simț folosindu-se de ,,portițele” lăsate se pare voi, de cei ce le-au elaborat. Ne referim aici la ,,șmecheria” cu viza de flotant – metodă prin care dacă ești bine înfipt, poți schimba structura demografică a unei localități. Lucruri care de altfel s-au și întâmplat la alegerile trecute la Garâna, Brebu Nou și se pare că și la Zorlenț.

Care este procedura mai exact: cu o lună – două înainte de alegeri, ba chiar și cu câteva zile, mai nou, anumite comune devin ,,pol de interes local” – adică – localnicii se trezesc peste noapte cu câteva zeci de vecini ,,emigrați” de prin mahalalele Reșiței sau ale altor orașe. De cele mai multe ori oameni care nu au domiciliul în Reșița, venituri de prin toată țara și aciuați prin Mociur sau Calea Caransebeșului. Toți aceștia au obținut legal cea mai bună scurtă formă legală de a locui în comună respectivă: flotantul! Acest lucru le dă automat dreptul să participe la vot. Adică, să voteze cum vor și mai ales, cu cine trebuie. Fiindcă legea o permite, așa s-a ajuns la situații de ,,noaptea minții” – aberante, unde pe un singur număr de casă, figurau cu flotant și 60 de persoane. Așa că este de la sine înțeles că pentru această operațiune, mai trebuiau găsiți și ,,locatarii” respectivi. Avem informații că așa s-a întâmplat din nou la Brebu Nou, la Dognecea, la Zorlenmțul Mare și prin alte localități cărășene.

Numai că, poliția a intrat pe fir, ,,băieții” s-au pus pe treabă și astfel, vineri, în zona Casei de cultură din Reșița, un candidat la Primăria Zorlențu Mare, împreună cu un bun amic al său, au fost prinși cu acte, înscrisuri și bani – mulți bani. Se pare că cei doi vroiau să racoleze ,,noi locuitori” pentru Zorlenț. Oamenii își primeau dreptul, făceau viză de flotant și apăreau ,,în mare metropolă” doar în ziua alegerilor unde votau legal, nu-i așa? Exact ca în 2012 când Zorlențul a bătut recordul național de participare la vot cu un procent de votare de 112%. ?!?!?!
Ba mai mult, cei doi sunt suspectați că ar fi dat mită electorală câtorva persoane. Așa că ,,pretenii” au fost ,,săltați” de poliție și duși la audieri care s-au întins mult în noapte.

,,În urma audierilor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, împotriva lui Marius Isfan, iar celălalt individ implicată în acest caz, a fost reținut ,,la beciul domnesc” pentru 24 de ore.

Ei – și aici intervine din legea cu portițele ei: cu toate că cel în cauză – candidatul pentru funcția de primar al Zorlențului se află sub măsura de control judiciar, el poate candida mai departe – bine – merci. Adică, până la condamnarea definitivă – cetățeanul se bucură de toate drepturile constituționale, chiar și acela de a fi ales într-o funcție publică.

PS: Întrebat de reporterii noștrii ,, de ce această luptă” având în vedere că salariul este cum este, că răspunderea este mare, că DNA şi DIICOT ,,saltă” la primari și consilieri pe capete, interlocutorul nostru, fost primar vreo două mandate, ne-a răspuns sec: ,,Tăticu, bătălia nu este pentru scaun, bătaia este pentru a nu-l lăsa pe altul să vină în locul tău să se apuce mai apoi să scobârlească prin sertare și dosare, înțelegi matale?”

Acu înțelegem, mai ales că unii primari se luptă pentru un al treilea mandat și în 8 ani, câte ,,greșeli de orografie” s-au strecurat oare prin actele și dosarele comunei, nu? Și după atâta muncă, să te trezești mai apoi cu ,,un control de grafică și punctuație” din partea DNA-ului sesizat de ăla ce tocmai ți-a luat locul? Păi nu se face domnule, nu e corect, da ?

Comentarii

comentarii