Un pic de cultură generală – Legendele Regelui Midas

Personaj legendar în mitologia greacă, Midas a fost regele Pessinusului, o cetate din Frigia, zona Asia Mică. Sunt celebre două legende legate de Midas, cea mai fascinantă fiind cea în care acesta primește puterea fantastică de a transforma în aur tot ceea ce atinge. Pentru că l-a ajutat pe Silemus, fiul zeului Pan, Dyonisos (zeul Bachus la romani) i-a promis drept răsplată lui Midas îndeplinirea unei dorințe.

Legenda lui Midas este despre lăcomie. Dornic de bogății nelimitate, Midas a cerut abilitatea de a transforma orice în aur, cu o simplă atingere a sa. Dorința i-a fost îndeplinită, însă a venit la pachet cu o mulțime de necazuri. Când încerca să mănânce sau să bea, tot ceea ce atingea se transforma în aur.

Mai mult, la fel se întâmpla și cu florile, cărțile sau animalele atinse, iar totul a culminat cu transformarea fiicei sale într-o statuie de aur. Înțelegând că a greșit, Midas l-a rugat pe Dionysos să-l ajute să scape de darul său. Zeul i-a spus să se scalde în apele Pactolului, iar Midas a redevenit un om obișnuit. Apa în care a intrat a rămas însă aurită.

Legenda lui Midas a fost preluată de producătorii de filme și jocuri video

Mitul regelui Midas a inspirat destul de multe filme, de-a lungul timpului. În 1935, ultimul film regizat de Walt Disney a fost King Midas – The Golden Touch, un scurtmetraj de animație din seria Sinfonie Allegr, lansat în Statele Unite de către United Artists. Recent, producția The Midas Touch folosește legenda lui Midas într-un mod diferit, modern și amuzant. Un alt film inspirat din povestea Regelui Midas este The Adventurer: The Curse of the Midas Box.

Midas este un personaj prezent și în lumea jocurilor video. Unul dintre cele mai populare titluri este Midas Gold Plus, prezent și pe platforma Steam. Ca jucător, primești capacitatea de a transforma tot ce atingi în aur. Poți astfel să construiești un imperiu al bogățiilor, folosind personaje cu abilitățile unice.

Fascinantul mit al Regelui Midas nu putea să-i lase indiferenți nici pe dezvoltatorii de jocuri pentru cazino, care au lansat sloturi online precum Miss Midas (NextGen, 2014), Midas Golden Touch (Thunderkick, 2019), Midas Coins (QuickSpin, 2021) sau The Hand of Midas (Pragmatic Play, 2021) – acesta din urmă devenind rapid unul din cele mai populare jocuri de păcănele online.

O altă legendă a Regelui Midas, mai puțin cunoscută

Mai puțin cunoscută este cea de-a două legendă ce îl are ca protagonist pe Midas. De această dată, acesta este arbitru într-o întrecere între zeul Pan și zeul Apollo. Midas spune că prietenul său, Pan, a cântat mai frumos la fluier decât a reușit Apollo cu lira sa. Înfuriat de verdict, Apollo a făcut să-i crească lui Midas o pereche de urechi de măgar, ca simbol al prostiei, acuzându-l de lipsa de gusturi în domeniul muzical.

În afara de frizerul său, nimeni nu știa secretul lui Midas, care își ascundea urechile sub o scufie. În cele din urmă, frizerul a dezvăluit informația despre Midas șoptind acest lucru într-o groapă în pământ. Acolo a răsărit o trestie care, la adierea vântului, spunea tuturor secretul regelui Midas.

Comentarii

comentarii