Un vis a devenit realitate – Staționarul 3 fost reabilitat din temelii de voluntari cu donatii – Liliana celor 100 de zile – VIDEO

După 100 de zile de muncă, Staționarul III al Spitalului Județean de Urgențe din Reșița – Spitalul TBC – Covid – Contagioase, are o cu totul altă înfățișare. Prin donații și muncă voluntară „spitalul groazei din Reșița” a devenit „spitalul speranței”. Pornită initial ca o invitație la igienizarea clădirii, campanie lansată de președinta unui ONG din Reșița – Liliana Gherle și doctorul Emil Bunda, lucrurile s-au schimbat pe parcurs și la final, după 100 de zile de muncă, s-a realizat imposibilul: voluntarii, cu material și bani proveniți aproape în totalitate din donații și cu multă – multă muncă voluntară – au reabilitat întreaga clădire.

Pereții au fost rași până la cărămidă, au fost schimbate ușile și ferestrele, s-au făcut recompartimentări, s-a schimbat instalația sanitară și electrică, au fost re-tencuite și revopsite încăperi, s-a schimbat mobilierul vechi si de 60 de ani, s-au adus paturi modern, televizoare și frigidere aproape în fiecare salon, s-a tras instalație de oxigen și s-a așternut linoleum anitibacterian în tot spitalul. În total. peste 120 de încăperi au o nouă față, totul din donații și muncă voluntară din partea comunității cărășene. De la ministerul sănătății nu s-a primit nici un leu, iar Consiliul Județean, a plătit linoleumul antibacterian si alimentarea cu oxigen a spitalului – lucruri pe care spitalul trebuie sa le posede in mod normal, de altfel.

Primii care au răspuns apelului Lilianei Ghele, au fost instituțiile de forță care au adoptat câte unul sau mai multe saloane pentru a le reabilita. Au lucrat cot la cot cu voluntarii și angajații spitalului, pompierii, polițiștii și jandarmii. Acestora li s-au alăturat medicii și personalul sanitar, student, dar și aproape toate cultele religioase din județ. Cei mai impresionați de schimbare au fost chiar angajații spitalului. Fie că fac parte din diferite organizații nonguvernamentale, ai unor firme sau instituții, sau doar persoane simple, sute de cărășenii au spus ,,da” acestei acțiuni și au contribuit cu ce au putut: forță de muncă, bani, materiale de construcție sau cu porții de mâncare.

Deja de la 31 august, în spitalul reabilitat au venit și primii pacienți cu covid, din cauza exploziei de cazuri de îmbolnăviri din ultimele zile, însă aceștia sunt tratați în condiții mult mai bune.

Întrebată ,,dacă ar relua povestea cu un alt spital” – Lili Gherle efectiv s-a blocat și a spus că: ,,Deocamdată nu mai vreau nimic! Vreau doar să merg acasă lângă copiii mei și mâine dimineață, să merg la locul meu de muncă și să încep ziua cu ,,o cafea de birou și o șuetă cu colegii”!

Credem că nu este prea mult și nici deplasat dacă în numele comunității, al reșițenilor, al cărășenilor și al bănățenilor, cu mare respect ne scoatem pălăria în fața Lilianei Gherle, a doctorului Emil Bunda și a sutelor de voluntari – de la medici și artiști și până la umilul deținut venit din penitenciar să muncească la ,,spitalul groazei” și să le spunem cu respect: ,,Săru*mâna Lili și vouă doamnelor! Vă mulțumim frumos și să ne trăiți, domnilor”! Dumnezeu să vă ajute la toți și să vă întoarcă înzecit binele făcu!

Comentarii

comentarii

One thought on “Un vis a devenit realitate – Staționarul 3 fost reabilitat din temelii de voluntari cu donatii – Liliana celor 100 de zile – VIDEO

Comments are closed.