Unele cladiri de gara ar putea ajunge la primarii VIDEO

Gările ar putea reveni primăriilor localităților, aceasta este propunerea lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, care este nemulțumit de starea în care se află imobilele mai multor gări din România. „Voi face o inițiativă legislativă, prin care acolo unde CFR Infrastructură nu poate interveni să modernizeze gara, dacă unitatea administrativ-teritorială, pe raza căreia se află această gară, dorește să investească, dăm gară la UAT-ul respectiv, bineînțeles, cu condiția să nu schimbe destinația, deoarece nu putem cu gările în starea de acum”, a precizat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

Astfel de solicitări au venit din partea mai multor primari care ar dori să investească în repararea și reabilitarea acestor clădiri. Unul dintre aceștia este primarul orașului Oravița care a cerut preluarea clădirii gării pentru a o renova și a face din ea un obiectiv turistic integrat alături de calea ferată Anina-Oravița. „Noi avem posibilitatea să atragem finanțare din fonduri europene sau guvernamentale și astfel am putea reabilita gara din Oravița, aceasta fiind și monument de categoria A”, a specificat Costel Dumitru Ursu, primarul orașului Oravița.

În prezent, într-o parte a clădirii gării funcționează un muzeu CFR. Pentru Muzeul CFR-ului, administrația locală din Oravița mai are de rezolvat problema spațiilor, pentru a putea realiza o intrare corectă a vizitatorilor. Practic, se dorește organizarea unui circuit, însă, la acest capitol, încă există discuții cu Regionala CFR. În principiu, muzeul este amenajat, cu excepția câtorva piese tridimensionale, care nu sunt deocamdată expuse. „Toate acestea cred că ne motivează să păstrăm și calea ferată Oravița – Anina, prima cale ferată montană din România. Și nu pentru că suntem noi, bănățenii, orgolioși, ci pentru că e parte dintr-o rețea feroviară mai mare. Calea ferată Oravița – Baziaș s-a inaugurat încă din anii 1854, iar calea ferată Oravița – Anina, în 1863. Eu mi-aș fi dorit să luăm întreaga clădire a Gării și să putem restaura liftul, ale cărui piese mai există, la parterul clădirii, aceasta fiind prima gară cu lift din țară”, a precizat istoricul Ionel Bota.

Comentarii

comentarii