Unii banateni au inceput Postul Mare ca acum 200 de ani, cu „Lunea curata”
În prima zi de luni din Postul Mare, unii dintre bănățenii din satele de pe Valea Carasului, încă mai respectă tradiția veche și moștenită de la ,,ăi bătrâni” în zeci și zeci de ani. Potrivit tradiţiei, în primele două zile din Post, în gospodării se spala temeinic cu leşie vasele în care s-a mâncat ‘de dulce’, se afumă și apoi se duc în pod. În bucătărie mai rămân vreo două oale și vreo două cratițe ce vor fi folosite la gătit.
În ‘lunea şi în marțea curata’, în Banat se spălau vasele ultima urmă de aliment de dulce, denumite ‘slastuite’, şi se pun de-o parte. Este de la sine înțeles că vasele erau curate oricum, dar tradiția trebuie respectată – așa că se întorcea bucătăria și cămara cu fundul în sus și se treceau ,,toate ciubrele” și toată văsăraia prin cazanul cu apă opărită. Înainte, vasele se fierbeau cu apă cu leșie din cenușă albă, dar acum ţăranii noștrii s-au domnit şi folosesc detergenții.
Odată cu intrarea în post, gospodinele caută să scape de rezervele de legume și alimente de peste iarnă. Fiecare gospodină calculează ce cantitate de ceapă mai trebuie oprită până la ceapă nouă, câți cartofi intră la gătit și câți mai rămân la cămară, la fel cu varză, fasolea și ce este prin cămară. În funcție de calcule, se aleg felurile de mâncare: tocănițe, ciorbe și mâncăruri și mâncărici, care mai de care mai gustoase.