Unii se invata minte mai greu – Metoda ,,Accidentul” face în continuare victime!

NU VĂ LĂSAŢI ÎNŞELAŢI! Unii se invata minte mai greu – Metoda ,,Accidentul” face în continuare victime! Oameni buni, haideți să ne protejăm părinții și bunicii, persoanele în vârstă în general. Orbiți de dragostea ce ne-o poartă și trăind o viață întreagă într-o lume mai bună și mai cinstită decât aceasta în care trăim noi acum, devin ușor victimele escrocilor.

O femeie de 76 de ani din Reșița a reclamat în scris, în data de 26.04.2018, despre faptul că a fost înșelată de persoane necunoscute, care au sunat-o în mod repetat, au afirmat că au calitatea de avocat și i-au spus că fiul ei este arestat în urma unui accident de circulație și este nevoie să trimită o sumă de bani pentru a-l ajuta să „scape” de probleme.

Partea vătămată a depus într-un cont bancar indicat de escroci, în mod repetat, începând cu data de 24.04.2018, mai multe sume de bani, iar în acest interval, sfătuită de presupusul avocat, nu a încercat să-și contacteze fiul.
Din verificările efectuate a rezultat faptul că fiul persoanei vătămate nu a fost implicat în nici un fel de accident.

În continuare se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, faptă prevăzută și pedepsită de art. 244 Cod Penal.

*********

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi: traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/„fiului”/„fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.

Înainte să acţionaţi, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

– În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări;
– Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale;
– Conform reglementărilor în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice altă activitate.
– Într-adevăr unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă; de aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de infractorii care au profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare.

Pornind de la această realitate, pentru a nu deveni victime ale acestui mod de înșelăciune, fără a exclude însă diferite alte „metode” pe care le folosesc escrocii, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, vă mai recomandă:
• nu daţi dovadă de credulitate atunci când persoane necunoscute vă solicită sume de bani, în numele unui membru al familiei (soţ, fiu, fiică etc.) pentru rezolvarea unei probleme grave ce nu suportă amânare;
• manifestaţi prudenţă şi deveniţi suspicioşi atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care invocă diverse pretexte pentru a vă determina să le înmânaţi diverse sume de bani;
• fiţi suspicioşi atunci când vă sunt prezentate scenarii fictive însă aparent, dramatice şi nu cedaţi argumentelor afective folosite de escroci;
• evitaţi să luaţi decizii în stări emoţionale particulare sau foarte puternice: veţi greşi… negreşit!
Ideal ar fi să nu aveţi nici un fel de comunicare cu escrocii: cu cât staţi mai mult de vorbă cu ei, cu atât creşte riscul de a fi înşelat!

Comentarii

comentarii