Universitatea de Vest, decisă a se implica în salvarea învățământului superior reșițean

Experiența țărilor și societăților dezvoltate are întotdeauna un numitor comun: educația de calitate. Aducând această realitate la scară națională, putem și aici să constatăm că orașele și regiunile cele mai dezvoltate (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, etc.) se regăsesc în jurul unor comunități academice puternice. Universitatea de Vest din Timișoara – cea mai mare instituție de învățământ superior din vestul țării, o universitate puternică, de tradiție, care oferă o paletă largă de domenii de studiu, care acoperă multe zone de angajabilitate, o universitate care a făcut, național și internațional, dovada recunoașterii diplomelor sale și a competențelor dobândite de absolvenții săi, o universitate care își asumă rolul de partener activ pentru instituțiile statului, pentru mediul socio-economic, o universitate care este deschisă propunerilor și feedback-ului angajatorilor și stakeholder-ilor, este extrem de atentă la politicile de dezvoltare din regiunea unde activează.

La solicitarea conducerii Universității Eftimie Murgu din Reșița, singura instituție de învățământ superior din județul Caraș Severin, conducerea Universității de Vest din Timișoara a analizat posibilitatea și oportunitatea fuziunii prin absorbție a celor două instituții de învățământ superior. Cele două universități au ajuns la acest moment ca urmare a unor discuții ce au avut loc pe perioada verii, într-un demers care va fi agreat și de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice în situația în care va exista un consens între cele două instituții.

Asumându-și, ca de fiecare dată, nu numai rolul de instituție de formare a unor specialiști pe domeniile sale de competență, ci și de instituție vitală pentru regiunea de vest a țării, instituție care participă activ la marile provocări socio-economice regionale și naționale, conștientă de rolul său în societatea românească, UVT nu a rămas indiferentă la pericolul ca unul din județele cu cel mai mare potențial de dezvoltare din România să rămână, peste noapte, fără posibilitatea de a desfășura activități în învățământul superior. Ne referim, aici, la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, instituție care se confruntă atât cu probleme de imagine, fiind de notorietate și punctate ca atare în presa locală, regională și națională abaterile de la etica și deontologia profesională a mai multor cadre didactice, cât și cu mari dificultăți financiare care pun sub un serios semn al întrebării existența universității.

Astfel, în mod oficial, în ședința comună a Consiliului de Administrație și a Senatului UVT din data de 7 septembrie 2015, s-a hotărât demararea negocierilor pentru absorbția de către UVT a UEMR. Totodată, a fost numită și comisia care va reprezenta UVT în acest demers. Mandatul acestei comisii este de a armoniza termenele și procedurile și de a întocmi acordul de fuziune prin absorbție, acord ce urmează apoi a fi aprobat de către senatele celor două universități și înaintat ministerului de resort.

Universitatea de Vest Timisoara

Comentarii

comentarii