Bisnitarii au scos Romania din criză – Cursul zilei: 1 leu = 1,82 euro. La „valutişti”!

Cu toate că în anul 2015 poliţiştii au pus accentul pe informarea populaţiei în vederea prevenirii unor infracţiuni de înşelăciune, se menţine un risc ridicat de victimizare în rândul cetăţenilor, aceştia fiind uşor păcăliţi de escroci lipsiţi de scrupule. Metodele folosite de aceştia în activitatea infracţională variază, dar cu siguranţă sunt ajutaţi de fiecare dată de naivitatea victimelor, de goana după chilipiruri sau dorinţa de căpătuială.

De exemplu, este greu de crezut că persoanele care practică schimbul ilegal de valută la colţ de stradă sau prin parcuri (să le spunem „valutişti”) sunt de bună credinţă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că pentru a obţine venituri uriaşe prin eludarea taxelor prevăzute de lege „valutiştii” recurg cel mai adesea la înşelăciune iar scenariile nu sunt deloc unele complexe sau complicate.

De multe ori „valutiştii” abordează victimele în preajma unităţilor bancare oferindu-le într-un mod agitat – ca şi când ar fi o ofertă de nerefuzat – un curs valutar mult mai avantajos decât cel oficial. În graba şi agitaţia provocate de „valutist”, cetăţeanul cade în capcană şi realizează ce scump l-a costat „oferta” când este mult prea târziu.

O altă situaţie este aceea în care, tot pe fondul stării de agitaţie şi de grabă induse de escroc (pe motiv că „apare poliţia” sau că schimbul de valută la colţ de stradă este o activitate ilegală – ceea ce chiar e adevărat!), cetăţeanul realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegerea deşi, iniţial, când s-au numărat banii, sumele păreau corecte. Şi victima se trezeşte că în cazul său un leu e mai „puternic” decât un euro!
Iată o altă „reţetă” de înşelăciune care funcţionează aproape întotdeauna: se ia valuta cetăţeanului, se numără suma echivalentă în lei, se pun bancnotele într-un pachet, apoi, sub pretextul renumărării ori a apariţiei în zonă a unui poliţist, într-un moment de neatenţie, se înlocuieşte pachetul iniţial cu un altul în care doar prima şi ultima bancnotă sunt autentice, restul fiind maculatură. Această metodă poate fi aplicată şi pentru obiecte mici şi valoroase, în special bijuterii.

Mai trebuie avut în vedere şi că legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea. De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică conform legii.

În consecinţă, IPJ Caraş-Severin vă recomandă să efectuaţi schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel eliminaţi riscul de a deveni victime ale unui „valutist” şi evitaţi să deveniţi părtaşi ai evaziunii fiscale! Şi, nu uitaţi, în cazul în care deveniţi victimă a infractorilor, apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112.

Comentarii

comentarii