Vaccinarea anticovid! – Ce știu și ce părere au reșițenii despre vaccinare?! VIDEO

Vaccinarea anticovid! – Ce știu și ce părere au reșițenii despre vaccinare?!. Părerile reșițenilor sunt împărțite atunci când vine vorba despre vaccin și vaccinare. Pentru a ne face o idee despre cum văd reșițenii de toate vârstele aceste probleme, am pus mâna pe cameră și am ieșit în stradă.

Majoritatea reșițenilor nu prea știu mare lucru despre noul vaccin. Dar nici despre AND și ARN nu prea știu multe – cu excepția cunoștințelor generale dobândite în școală. Chiar dacă nu le convine această situație, majoritatea acceptă ca vaccinarea este singura soluție pentru a scăpa de acest flagel. Cei mai mulți dintre cei intervievați de noi, spun că s-au vaccinat în copilărie, la școală.
În schimb, reșițenii de vârsta a treia, spun că nu se vor vaccine, mai ales că acesta este de producție americană. Asta în condiția în care mulți dintre ei s-au vaccinat cu vaccinul antigripal.

Medicii de familie resping categoric posibilitatea ca acest vaccine să fie administrat de către ei. Medicii spun că acest lucru este imposibil din toate punctele de vedere: de la dotarea cabinetelor cu congelatoare pentru păstrare și până la spațiile de observare post vaccine.
Reșițenii nu s-au îngrămădit să-și facă nici măcar vaccinul antigripal. În frigiderele cabinetelor și ale DSP Caras Severin, la această oră, se găsesc peste 20.000 de doze de vaccine nefolosit. Asta în condiția în care medicii spun că acesta se poate face inclusive în luna ianuarie.

Unii au vrut să vorbească și ne-au spus părerea lor, alții, nu au vrut să vorbească, iar o a treia categorie, ne-a ignorat pur și simplu. Deci, nu dăm sfaturi, nu îndemnăm pe nimeni să se vaccineze sau nu. Am întrebat și un medic specialist – medic de familie cunoscut în oraș și județ – dacă ar fi o idee bună ca vaccinarea să se facă de către medicii de familie. Acest lucru este imposibil, în primul rând din cauza condițiilor speciale de păstrare a vaccinului. Iată și părerea dânsului.

Vaccinarea anticovid! – Ce știu și ce părere au reșițenii despre vaccinare?! Fiecare face ce vrea. Deci – să ascultăm vocea străzii.

INFO – Vaccinul ARNm – Cum funcționează?

Cercetătorii din întreaga lume au pornit într-o cursă fără precedent de înarmare împotriva virusului SARS-CoV-2. Până acum, niciun vaccin sau medicament bazat pe ARN mesager nu a fost aprobat pentru a fi folosit pe oameni. Și totuși, avem doi finaliști folosind această tehnologie, BioNTech în parteneriat cu Pfizer și Moderna.

Vaccinurile clasice conțin agentul patogen, modificat sau inactivat. Acest agent este injectat în corpul uman pentru a declanșa sistemul imunitar pentru a produce anticorpi. Însă vaccinurile bazate pe ARN mesager nu necesită injectarea virusului sau a unor proteine produse de agentul patogen. Așadar, să vedem cum funcționează!

Vaccinurile bazate pe ARN mesager (ARNm)

SARS-CoV2 se folosește de o proteină numită S sau Spike pentru a se atașa de receptorii ACE2 ai celulelor noastre. ACE2 este o enzimă de conversie a angiotensinei găsită la celulele din plămâni, inimă, artere, rinichi și intestine și într-un procent mai mic și în alte țesuturi. Rolul acestui receptor este de a scădea tensiunea arterială prin catalizarea hidrolizei angiotensinei II (o peptidă vasoconstrictoare) în angiotensină.

O dată ce virusul pătrunde în celulă, ARN-ul viral este eliberat, poliproteinele din ARN sunt traduse, iar replicarea și transcrierea genomului ARN viral are loc prin clivarea proteinelor și asamblarea complexului replicază-transcriptază. Astfel, proteinele sunt sintetizate și ”ambalate” în celula gazdă, după care aceste particule virale sunt eliberate, urmând a infecta la rândul lor, alte celule.

Vaccinul ARNm în loc să injecteze proteina virală, injectează un material genetic, ARN mesager, care codifică această proteină. ARNm-ul este practic codul care conține instrucțiuni și care va fi folosit ca și tipar pentru crearea proteinelor, iar în cazul acesta, conține instructiuni despre cum poate fi produsă o proteină Spike.

Așadar, în loc să introducem virusul sau proteina Spike în celule, învățăm corpul cum să-și producă singur astfel de proteine oferindu-i șablonul pentru a le produce.

ARNm-ul este copus din mai multe elemente, cap, coadă, două regiuni care indică începerea și terminarea regiunii care conține codul, și bineînțeles, codul respectiv. Capetele ARNm-ului, numite cap 5’ și coadă 3’ poli (A) sunt de fapt secvențe de nucleotide adenice și ajută la protejarea codului de degradare. Numărul acestor secvențe influențează durata de viață a acestora înainte de a fi distruse, deoarece, în timp, aceste capete se scurtează.

Deși vom avea de-a face cu primul vaccin bazat pe ARN mesager, ideea nu este nouă. Pandemia actuală doar a grăbit procesul de dezvoltare și aprobare a acestor tipuri de vaccinuri. A fost nevoie de mulți ani până ca cercetătorii să găsească lungimea potrivită a cozii încât rezultatul să fie optim și să genereze un răspuns imun.

Sistemul imunitar

După ce ARNm-ul ajunge în citoplasmă și proteina Spike începe a fi produsă de celula gazdă, sistemul imunitar intră în funcțiune. Sistemul nostru imunitar se bazează pe milioane de celule albe, numite și leucocite, care lucrează precum agenții de pază, verificând în mod constant sângele, țesuturile și organele pentru a descoperi intruși. Leucocitele se bazează pe indicii numite antigeni, care dau de gol prezența unui patogen. O data detectați, în doar câteva minute sistemul imunitar începe să reacționeze.

Deoarece amenințările externe sunt foarte diversificate, și răspunsul imunitar trebuie să fie pe măsură. Iar pentru asta, există mai multe tipuri de leucocite. Leucocitele se clasifică în două grupuri, fagocite și limfocite. Fagocitele declanșează sistemul imunitar trimițând celule macrofage în sânge care practic înghit fiecare microorganism sau particulă ce ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea organismului. Aceste macrofage au o membrană flexibilă numită fagosom și au un mediu acid în interior pentru a descompune prada.

Însă asta nu e tot! Celulele macrofage pun în alertă limfocitele, fie prin substanțe chimice eliberate în sânge cât și interacțiuni directe. Un grup de celule limfocite numite celule T, pleacă în căutarea celulelor infectate din organism pentru a le distruge. Între timp, celulele B și ajutorul lor, celulele T, folosesc informația moleculei antigen descoperită pentru a produce proteine speciale numite anticorpi.

Fiecare antigen are un anticorp unic care i se potrivește precum o cheie. Celulele B pot produce milioane de anticorpi până când amenințarea este eliminată.

În mod normal sistemul nostru imunitar poate eradica o amenințare în câteva zile, însă uneori poate fi prea târziu. Din acest motiv este bine să ne vaccinăm pentru a avea sistemul imunitar pregătit atunci când vom fi expuși la virusul real.

Cât de eficient este?

Studiile realizate au aratat că atât vaccinul produs de Moderna, numit mRNA-1273, cât și BNT162b2 produs de Pfizer și BioNTech au o eficacitate de 95%, în timp ce vaccinurile tradiționale împotriva virozelor au o eficacitate de 70%.

Avantajele si dezavantajele vaccinurilor ARNm

Un avantaj al vaccinurilor cu ARN mesager este că, deoarece antigenul este produs în interiorul celulei, acesta stimulează atât imunitatea celulară cât și imunitatea umorală.

Vaccinul bazat pe ARN mesager este mai simplu și mai rapid de produs, spre deosebire de procesul tradițional de fabricație pentru vaccinurile antigripale care necesită ouă de găină fertilizate pentru a crește în interiorul lor culturi de virusuri.

Și nu în ultimul rând, vaccinul este mult mai sigur deoarece vaccinul nu conține virusul, deci pacientul nu poate fi infectat de vaccin.

Toate medicamentele pot produce efecte adverse, iar aceste vaccinuri nu sunt o excepție. Participanții la studiile realizate de cele două companii au raportat efecte secundare precum durere în zona injectării, oboseală, dureri musculare, dureri articulare sau dureri de cap.

Cel mai frecvent efect secundar în studiile realizate de Pfizer și BioNTech a fost oboseala, efect raportat de 3,7% dintre voluntari după ce li s-a administrat a doua doză. 2% au raportat dureri de cap după a doua doză, iar voluntarii în vârstă au raportat mai puține efecte secundare. Nu a fost raportat niciun caz grav.

Aceste efecte secundare apar datorită reacției sistemului imunitar. Bolile precum COVID-19 sau influenza pot fi fatale datorită unei reacții exagerate din partea sistemului imunitar.

Sistemul imunitar produce niște proteine numite citokine care controlează răspunsul organismului împotriva infecției și declanșează inflamația. În anumite cazuri, atunci când virusul pătrunde în plămâni, declanșează un răspuns imun atrăgând celule T pentru a ataca virusul, rezultând inflamații localizate. La unii pacienți, se eliberează niveluri excesive de proteine, numite furtuni de citokine. Acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele tinere sunt mai puțin afectate, deoarece sistemul lor imunitar este mai puțin dezvoltat și astfel, produc mai puține citokine.

Aceste tipuri de vaccinuri au și un dezavantaj. Acidul ribonucleic este o moleculă fragilă care se degradează în scurt timp la temperatura camerei și, prin urmare, vaccinurile ARNm trebuie transportate și depozitate la temperaturi foarte scăzute.

Dacă vaccinurile realizate de Pfizer și Moderna vor primi aprobarea, primele vaccinuri vor fi distribuite și administrate înainte de finalul anului și probabil, până în aprilie 2021, vaccinurile vor fi disponibile pentru publicul larg.

Sursa: https://www.descopera.org/vaccinul-arnm-cum-functioneaza/?gclid=CjwKCAiAgJWABhArEiwAmNVTB-SsTo5chkdY30iuJP85301MytGGNPGYhJZkbaTC06-e5cUAv6VvoRoC3vcQAvD_BwE

Comentarii

comentarii

One thought on “Vaccinarea anticovid! – Ce știu și ce părere au reșițenii despre vaccinare?! VIDEO

Comments are closed.