Valea Almăjului cuprinsă de incendii de vegetație – pompierii abia mai fac față – pagube imense în livezile de prun – EXCLUSIV VIDEO

Valea Almăjului cuprinsă de incendii de vegetație. Aproape că nu există zi să nu ardă vegetația de pe dealurile Depresiunii Almăjului. Pompierii militari de la Garda de Intervenţie Bozovici vin de la un incendiu și imediat pleacă la altul. În aceste condiții, până la sosirea ajutoarelor, sătenii care au livezi cu pomi fructiferi, se duc pe dealuri să-și apere livezile.

Aproape că nu există zonă de pe lângă localități în care să nu fie măcar un focar de incendiu. În timp ce pompierii au intervenit cu toate forțele pentru stingerea unui foc între localitățile Dalboșeț și Șopotu Nou, un alt incendiu a izbucnit între Bozovici și Lăpușnicu Mare în livezi.

Localnicii care au livezi cu pruni pe dealurile din jurul Lăpușnicului, au sărit și au acționat pentru lichidarea incendiului.

Din păcate, așa cum se întâmplă de ani mulți în fiecare toamnă și în fiecare primăvară, flăcările au distrus hectare întregi cu pomi fructiferi în principal pruni de vară. Pagubele sunt imense, fiindcă acolo unde nu au ars trunchiurile copacilor, căldura degajată de flăcările ce au și doi metri, mugurii de pe crengi sunt distruși.

Ca de obicei, cauză probabilă de aprindere a focului, este folosirea intenționată a sursei de foc. Mai exact, vine săteanul și dă foc la iarbă, apoi pleacă iar flăcările se extind cu repeziciune în fânul și iarba uscată. În multe zone ale Banatului Montan este secetă, solul este uscat. În Valea Almăjului nu a mai plouat de săptămâni bune, iar zăpada din iarnă, a fost prea puțină pentru a se reface rezerva de apă din sol.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “Valea Almăjului cuprinsă de incendii de vegetație – pompierii abia mai fac față – pagube imense în livezile de prun – EXCLUSIV VIDEO

Comments are closed.