Văliugenii inundați în noaptea Sfântului Andrei din cauza unei avarii la sistemul hidroenergetic VIDEO EXCLUSIV

Mare necaz s-a abătut aseară asupra mai multor străzi și case din localitatea Văliug de la poalele Semenicului. Un apel telefonic sosit la 112 în jurul orei 21, anunța că în urma unei viituri, s-a părodus o inundaţie în zona centrală a satului. Mai exact, în zona postului de poliție și jandarmi. Puhoaiele s-au pornit din deal și au intrat pe albia unui pârâu ce ..taie ” satul în zona respectivă antrenând la vale tot ce au găsit în cale: crengi, frunze, tufișuri și rădăcini, mâl, nisip și bolovani.

Inundația s-a produs pe unul dintre canelele de aducțiune a apei de la hidrocentrala din Văliug. Practic, fiindcă s-au oprit turbinele din cauza unei avarii, apa a umplut conducta și canalul de aducţiune – parte din sistemul hidroenergetic din zonă. Apa a luat-o la vale și a venit peste sat inundând peste 20 de curți, 3 case, o bucătărie, un garaj și o pivniță.

De la Detaşamentul de Pompieri Reşita au plecat o autospecială de intervenție și 4 motopompe pentru a acționa în sprijinul populației. Pompierii s-au alăturat angajaților primăriei ai SVSU Văliug care între timp au intervenit cu un tractor echipat cu cupă și lamă, remorci și oameni cu lopeți. Localnicii nu au stat nici ei să privească la ce se întâmplă. Fiecare a pus mâna pe ce a avut și a ieșit la îndepărtarea cauzelor și efectelor inundației. .

Între timp, operatorul de la hidrocentrală care administrează sistemul hidroenergetic din zona Semenic, a reușit să închidă vanele și alimentarea cu apă a canalului de aducțiune a fost oprită și nu mai există riscul ca apa să mai iasă din canal. .

Potrivit sătenilor și primarului Sorin Bleagă, viitura a refulat în zona unui podeț care s-a colmatat iar apa a luat-o pe stradă aducând tone de nisip, mâl și bolovani pe carosabil.
Aproape de miezul nopții situația s-a calmat iar echipajele ISU s-au retras de la Văliug.Acum, în ziua de Sfântul Andrei și probabil mai multe zile după, primăria și sătenii vor avea de lucru pentru a îndepărta urmele inundației din ajun de Sfântul Andrei. Văliugenii sunt foarte supărați pe operatorul hidrocentralei și spun că nu este pentru prima dată când se întâmplă să fie inundați, dar nicioadată nu a fost așa de rău ca acum.
Deși a fost prezent la locul intervenției, șeful de tură de la hidrocentrala din Văliug a refuzat să comenteze situația.

Apa a întrat în 23 de curți, însă s-a scurs în mod natural. Echipajele ISU au acționat pentru evacuarea apei la 3 case ( 1 bucătărie, 1 pivniță și 1 garaj).

Comentarii

comentarii