Vântul bate, praful zboară, amenzile vin la Moldomin, dar poluarea rămane poluare

Amenzile curg la Moldomin, cu aceeași viteză cu care praful de steril poluează zona de graniță, dar pericolul rămâne același. Societatea a fost sancționată din nou de Garda de Mediu, după ultimul incident în care nori grei de praf s-au adunat deasupra zonei Moldova Nouă. Din păcate măsuri încă nu au fost luate, iar Comisia Europeană amenință cu sancțiuni care pot ajunge până la blocarea fondurilor europene.

De ani de zile particulele de praf otrăvitor amenință sănătatea populației din zona de graniță a României cu Serbia. Încă din februarie 2014, România a intrat în procedura de infringement din partea Uniunii Europene pentru poluarea transfrontalieră generată de pe suprafața fostelor iazuri de decantare ale Moldomin – Boșneag și Tăușani. Praful ridicat de aici infestează atât Clisura Dunării cât și suprafețe mari din Serbia : Moldova Veche, Măceşti, Coronini precum şi Veliko Gradište, Vinci și Pojejena.

De curând Garda de Mediu a sancționat din nou societatea, aflată în insolvență. 15 000 de lei este valoarea amenzii pentru ultima poluare.

Cam acesta este scenariul de ani de zile: vântul bate, praful se ridică iar Garda de Mediu sancționează. În ultimii 2 ani Moldominul a primit amenzi în valoare de 285 de mii de lei. Dintre acestea doar 85 de mii au ajuns în buzunarul statului român. Pentru restul de 200 de mii societatea a depus contestații.

Comentarii

comentarii