Via Transilvanica – drumul care unește oameni – drumul care creează noi prietenii între oameni diferiți VIDEO

Gheorge Lungu zis Gigi Lungu, ranger la Parcul Național Domogled – Valea Cernei, a plecat pe Via Transilvanica pe 8 Octombrie din Moldova de la Putna și azi 3 decembrie, au ajuns la sfârșitul traseului la Drobeta Turnu Severin. La începutul săptămânii trecute, Gigi s-a întâlnit pe traseu cu Nicholas – un temerar și globtroter elvețian și de acolo, au mers în aceiași direcție, oarecum împreună. Spunem asta deoarece Nicolas  a mai rămas în urmă sau au ales locurile de campare la 1 km distanță unul de celălalt de celălat. A fost ca un joc fiindcă  tot timpul, și-au lăsat semne și urme pe traseu asta însemnând că au trecut pe acolo și s-au așteptat unul pe celălalt.  

Cei doi speră să ajungă împreuna la final și să bea un pahar de rachiu împreuna la Severin, acolo unde traseul se termină și unde Gigi se juca în copilărie printre ruinele “Piciorului lui Traian “, acolo fiind ultima bornă.

Nicolas a călătorit în toată lumea, inclusiv în Alaska. La întoarcerea din Alaska, pe când se afla în Suedia, Nicolas a avut o discuție pe whatsup cu unchiul său din America – unchi care are părinți romani și din vorbă în vorbă, a aflat de Via Transilvanica. Bunicul i-a și finanțat pelerinajul.  

Încântat de ce aflase de la unchiul și bunicul său, Nicolas a plecat cu auto-stopul din Suedia și a ajuns până la Putna Moldovei.  A făcut două săptămâni pe drum din Suedia și până la Putna cu mașinile de ocazie. De acolo, a pornit pe ,,Drumul care unește – Via Transilvanica”. Acesta este un ,,El Camino” românesc, dar care are 1400 de km față de doar 300 cât are cel portughez.

Nicolas a pornit de la Putna și a ajuns în Țara Almăjului după ce a străbătut roată România pe diagonală. El spune că deși a umblat prin toată Europa și America, de România a rămas cel mai impresionat. Oamenip i s-au părut prietenoși, deschiși, gata să-l ajute, mâncarea curată, simplă și gustoasă l-a fermecat, iar natura, este magnifică. De la câmpii și dealuri și până la munții cei înalți. Despre toate se poate vorbi doar la superlativ.

Dar cel mai mult, cei doi au fost plăcut surprinși de amabilitatea oamenilor întâlniți pe traseu. Via Transilvanica este  numit “drumul care unește” și asta din două motive: unul este că leagă Moldova,  Ardealul, Banatul și Oltenia. Iar cel de al doilea este că unește oamenii care s-au întâlnit pe traseu, așa cum este și povestea lui Gigi şi al lui Nicholas. Cei doi au devenit buni prieteni, Gigi l-a invitat pe Nicolas la el la Turnu Severin, urmând ca Gigi să-i întoarcă vizita în Elveția. 

Mulțumiri speciale domnului profesor Alin Ruja.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii