VIDEO 45 de elevi la Școala duală Reşita – Lista ramane deschisa

Doar 45 de elevi cărăşeni au ales învăţământul dual în prima sesiune de înscriere în clasa a IX. Atât Inspectoratul Şcolar Judeţean, cât şi reprezentanţii municipalităţii îi încurajează pe părinţi şi pe elevi să aleagă această formă de învăţământ.

În Caraș-Severin 45 de elevi de la sate au ales învățământul profesional dual în prima etapă a înscrierilor.
După prima etapă a înscrierilor în învățământul profesional dual, care a avut loc în perioada 12-16 iunie, pentru cele 161 de locuri alocate au optat 45 de elevi, după cum a informat inspectorul pentru învățământul profesional și tehnic, Dalina Rancu.

Cei mai mulți, în număr de 20 de elevi, s-au înscris la Colegiul Economic al Banatului Montan.
Dintre aceștia 7 elevi au ales calificarea ospătar-chelner-vânzător în unitățile de alimentație, pentru calificarea bucătar au optat 8 elevi, spre calificarea lucrător hotelier s-au îndreptat 2 elevi și pentru cea de brutar patiser – preparator produse făinoase au optat 3 elevi.

La Colegiul Tehnic Reșița sunt 11 înscriși la învățământul profesional dual, iar la Colegiul Tehnic Cărășan sunt 14 elevi înscriși. Spre calificările lăcătuș mecanic prestări servicii și sudori sau îndreptat câte 4 elevi, electricean constructor 3 elevi, iar pentru calificările confecționer produse textile și mecanic utilaje în instalații și industrie s-au înscris câte 7 elevi.

Toții elevii care s-au orientat spre acest sistem de învățământ sunt din județ, niciunul din Reșița, cu precădere de pe sate, ocupând aproximatv 27% din locurile alocate.
Reprezentanții Primăriei Reșița susțin că s-a făcut o promovare intensă a acestui tip de învățământ alternativ și se așteaptă acum receptivitate din partea tinerilor care vor să se îndrepte spre învățământul profesional și tehnic.

”Promovare există. Primăria ne-a sprijinit prin oraș cu o mulțime de materiale promoționale, avem pliantele pe care le-am împărțit în județ și evident în oraș. S-au făcut ședințe cu părinții de conștientizare și de informare, întâlniri cu elevii, chiar de către firme, evident, școlile au fost în această campanie de promovare a învățământului dual. La nivel de Minister am fost nominalizați, noi Reșița, că avem cea mai generoasă ofertă în privința învățământului dual din partea agenților economici și cea mai diversificată, totodată, ofertă. Nu e puțin lucru să ai 13 parteneri în învățământul dual și să ai aprobate de către inspectoratul școlar și Minister 6 clase”, a precizat consilierul local Lucia Peia, responsabil pe partea de învățământ.

Etapa următoare de înscriere este între 26 și 30 iunie și sunt așteptați elevii care au ales să susțină Evaluarea Națională.

Comentarii

comentarii