VIDEO Alaiul lampioanelor- sărbătoarea Sfântului Martin marcată în Govândari și Orașul Vechi

Aproape 1000 de reșițeni de toate vârstele, dar în primul rând copii de grădiniță și gimnaziu, au umblat aseară pe străzile orașului. Pentru prima dată, Alaiul lapioanelor s-a desfășurat în ambele parohii romano – catolice din Reșița: Lunca Bârzavei și Orașul Vechi.

Pentru a sparge întunericul nopții și al sufletului, majoritatea dintre ei, în primul rând copiii, au purtat în mâini felinarele Sfântului Martin. Copii alături de părinți, bunici și dascăli, l-au sărbătorit aseară la Reşiţa pe Sfântul Martin. Pentru prima dată, ceremonia a fost sărbătorită în ambele parohii din oraș: cartierul Lunca Bârzavei și Orașul Vechi.

Sărbătoarea este prilej de bucurie şi de petrecere tainică la ceas de seară pe străzile oraşului. Copiii- care altfel nu au ce căuta pe stradă atunci când se lasă întunericul- aseară au avut voie să se plimbe în voie. Mai mult chiar, ei şi-au luminat calea cu ajutorul lampioanelor făcute de mâna lor şi cu ajutorul educatoarei, învăţătoarei, a mamei sau a bunicii, după caz.
În calendarul Romano-catolic, ziua de 11 noiembrie îi este dedicată Sfântului Martin, episcop de Tours, unul dintre importanţii sfinţi ai bisericii creştine apusene.

An de an, în amintirea Sfântului Martin, are loc tradiţionalul alai ale lampioanelor. El simbolizează puterea de împărți din puţinul tău şi altuia şi aducerea luminii în întunericul vieţii de zi cu zi.
În municipiul Reşiţa, la cele două biserici romano-catolice Sfânta Treime și „Maria Zăpezii” – copiii şi însoţitorii, au asistat la celebrarea Liturghiei, după care, toată lumea a format alaiul lampioanelor care a pornit prin oraş.

Sărbătoarea este a întregii comunităţi, la ea participând de-o potrivă români şi germani, catolici şi ortodocşi. Pentru prima dată, participanții au înălțat la cer câteva zeci de lampioane chinezești cu aer cald. Unele au zburat peste oraș, altele- au ajuns în pomi.

[youtube id=”XzdTQoJ7DuI”]

Comentarii

comentarii