VIDEO Alegeri locale 2016: Cum votam pe 5 iunie – Iata procedura de vot

La alegerile locale din 2016, cetatenii romani cu domiciliul sau rezidenta in tara sunt chemati sa isi aleaga primarii, consilierii locali si consilierii judeteni.
Votarea va incepe la ora 7:00 si se va incheia la ora 21:00, odata cu inchiderea urnelor. Alegatorii vor primi trei buletine de vot pentru consilieri locali, consilieri judeteni si primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanti care vor fi alesi direct la scrutinul local din 2016. Astfel, consilierii locali si cei judeteni sunt alesi in baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, in timp ce primarii sunt alesi in urma scrutinului uninominal.

Pentru ca buletinul de vot sa nu fie declarat nul, stampila cu mentiunea „Votat” se aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului care se doreste a fi ales. Dupa aplicarea stampilei, cetatenii indoaie buletinul de vot si il introduc in urne. Introducerea buletinului de vot in alta urna decat cea destinata candidaturii nu atrage dupa sine nulitatea votului.

De asemenea, Poliția Română a lansat o campanie de informare foarte utilă celor interesați. Dă clik pe link-ul de mai jos:
http://www.mai.gov.ro/index-campanie.html
Dupa introducerea buletinului de vot in urna, alegatorii trebuie sa predea stampila membrilor sectiei de votare, care au obligatia sa stampileze actul de identitate, cu data scrutinului si mentiunea „Votat”.

Accesand Registrului electoral de pe site-ul registrulelectoral.ro si introducand CNP-ul si numele, alegatorii pot afla sectia de votare la care sunt arondati si deci la care pot vota, cu toate datele de localizare a acesteia.

In situatia in care anumiti alegatori cu drept de vot au fost omisi din lista electorala permanenta a unei sectii de votare, dar care fac dovada ca domiciliaza in raza sectiei respective, pot vota fiind insa inscrisi in lista electorala suplimentara intocmita de presedintele biroului electoral al sectiei.

Mi-am schimbat domiciliul cu putin timp inainte de alegeri. Unde votez?

Alegerile locale din 5 iunie sunt primele alegeri informatizate, datele personale ale alegatorilor urmand sa fie verificate cu mare atentie, pentru prevenirea fraudelor.

Ce se intampla in cazul in care o persoana se muta legal dintr-o localitate in alta cu putin timp inainte de ziua votului?

Intrebarea a fost adresata redactiei Ziare.com in cadrul campaniei Vreau sa votez!, derulata in colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

„As dori sa stiu in care dintre localitati votez la alegerile locale din ziua de 5 iunie a.c. in situatia in care mi-am schimbat domiciliul la data de 26 aprilie 2016? In fosta sau noua localitate de domiciliu?”, ne-a intrebat Sorin Enescu, un cititor Ziare.com, si cu siguranta cazul sau nu este unul singular.

Intrebarea face trimitere la Legea 115/2015 care prevede ca alegatorii pot solicita primarului inscrierea in Registrul electoral „pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei scrutinului”. Ce se intampla daca cineva isi schimba legal domiciliul in intervalul celor 45 de zile premergatoare scrutinului?

„Va puteti exercita dreptul de vot in cadrul sectiei de votare la care este arondata adresa noului domiciliu, daca faceti dovada cu actul de identitate ca aveti domiciliul pe raza respectivei sectii de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare va va inscrie in listele suplimentare”, se arata in raspunsul primit de la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

Totodata, AEP informeaza ca in situatia in care alegatorul figureaza in Registrul electoral cu vechea adresa de domiciliu, cu care a fost arondat altei sectii de votare, conform art. 85 alin 4 din Legea 115/2015, „presedintele biroului electoral al acelei sectii de votare va fi notificat de catre sistemul informatic in acest sens si il va radia din lista electorala permanenta”.

Alegeri locale 2016: Ce trebuie sa faci in data de 5 iunie, ziua votului (Video)

Cateva prevederi din Legea 115/2015

Art. 18.

(1) Pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei scrutinului, cetatenii cu drept de vot care si-au stabilit resedinta in circumscriptia electorala in care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta pentru scrutinul respectiv

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) isi exercita dreptul de vot la scrutinul pentru care au solicitat inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta numai in circumscriptia electorala unde isi au resedinta

(3) Persoanele prevazute la alin. (1) vor figura numai in listele electorale permanente ale circumscriptiei electorale unde isi au resedinta

(4) In ziua votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare inscrie in lista electorala suplimentara, in conditiile prevazute la art. 85 alin. (2) – (4), persoanele prevazute la alin. (1) care nu au solicitat inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta

(5) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare inscrie in lista electorala suplimentara, in conditiile prevazute de art. 85 alin. (2) – (4), persoanele omise din lista electorala permanenta, care se prezinta la vot.

Art. 19.

Un alegator poate fi inscris numai intr-o singura lista electorala.

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Comentarii

comentarii