VIDEO Alimentarea cu apă a Reșiței, pusă sub semnul întrebării de ANAF

Graba ANAF de a scoate la vânzare utilajele Aquacaraș i-a uimit până și pe liderii județului Caraș-Severin. Ilie Iova s-a declarat uimit și întristat de faptul că, deși s-a ajuns la o înțelegere cu Ministerele Finațelor Publice și al Dezvoltării Regionale, aceasta nu a fost respectată.
Autoritățile locale și județene au fost luate prin surprindere luni de faptul că ANAF a scos la licitație utilajele operatorului de apă și canal pentru datoria de 1,3 milioane de euro, însă valoarea recuperată a fost de 0,01%. Atât primarul Mihai Stepanescu, cât și vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, s-au arătat nedumeriți de această mișcare, având în vedere că forurile deliberative au aprobat garantarea datoriei, iar într-o vizită la București, reprezentanții Ministerelor Finanțelor Publice și Dezvoltării Regionale au fost de acord cu eșalonarea datoriei și garantarea făcută de autoritățile publice.

Avariile apărute la rețelele de apă și canalizare din județul Caraș-Severin vor fi remediate cu utilaje de… împrumut. Această situație se datorează unui exces de zel al ANAF-ului, care, în contul unei corecții financiare de 1,3 milioane de euro, a vândut utilajele operatorului Aquacaraș la prețuri de nimic. Mașinile au fost ridicate ieri de cumpărători veniți din mai multe județe ale țării.

Primele utilaje au plecat ieri de la sediul Aquacaraș spre cumpărători. Este vorba de firme din județele Covasna, Suceava și Bistrița Năsăud, care au câștigat licitația organizată de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Caraș-Severin, în contul sumei pe care o are de recuperat de la operatorul județean. Fiind vorba despre a doua licitație, prețurile au scăzut, iar mașinile au ajuns să fie vândute pe prețuri de nimic.

Cea mai scumpă autoutilitară a costat 27 de mii de lei. S-au mai vântut o Dacie și un Matiz cu câte 600, respectiv 500 de lei, o vidanjă cu 8 300 de lei, un autoturism Skoda cu 32 de mii de lei și alte utilaje. Cert este că ANAF-ul a scos, în urma vânzării, doar bani de semințe, întreaga valoare reprezentând mai puțin de 1 la sută din suma pe care o are de recuperat. În schimb, pierderile cărășenilor ca urmare a acestei lovituri sunt imense. Pentru început Aquacaraș nu mai are cu ce să intervină în caz de avarie. Nu mai poate efectua mentenanța rețelelor și, cel mai grav, este în pericol de a pierde sume uriașe de la Uniunea Europeană.

Este vorba despre bani utilizați în implementarea proiectelor de modernizare și extindere a rețelelor de apă din tot județul. Mentenanța rețelelor de apă și canalizare va putea fi efectuată numai prin contracte de închiriere a utilajelor. Asta în condițiile în care se vor găsi astfel de utilaje în județ. Oricum, viteza și capacitatea de intervenție asupra infrstructurii de apă din întreg județul este mult diminuată. În continuare ANAF-ul tace. Până acum instituția publică, aflată în slujba cetățeanului, nu a dat cărășenilor niciun răspuns cu privire la această situație.

Ba mai mult, distrugerea AQUA CARAS merge mai departe. După ce au fost vândute utilejele cu a căror contravaloare nu s-a recuperat nici măcar 1% din datorii, dar în schimb a fost pus pe butuci operatorul de apă și canal din județ, săptămâna viitoare, pentru 40.000 de euro, vor fi scoase la vânzare sediul tehnic admnistrativ cu tot cu anexe de pe strada Fântânilor (fostul IGOR).

Comentarii

comentarii