VIDEO Apa de la inundaţii trece, dar acum apar efectele dezastrului la Ramna

Inundațiile au trecut, apele încep să se retragă, autoritățile încep evaluarea pagubelor, iar oamenii să curețe casele și să repare curțile. Viața, merge mai departe.
Aşa cum se întâmpla şi în comună Ramna din Caras Severin. Apa a fost aşa de mare încât timp de două zile, localitatea a fost complet izolată de restul judeţului. Potopul a venit dintr-o dată și din mai multe părți peste sat astfel încât întreaga localitate a fost acoperită la propriu de apă.
Oamenii s-au refugiat prin poduri sau au încercat să salveze ce se mai putea, dar singurul lucru pe care l-au putut face a fost să deschidă larg porţile caselor ca apa să treacă prin curți dintr-o parte în alta. În unele zone mai joase, apa a luat toată agoniseala oamenilor. Ce nu a putut lua, a distrus.

Oficialitățile comunei au trecut la evaluarea situației și a stabilirii pagubelor. Din păcate, fiindcă nu există un consiliu local constituit, primăria nu poate aloca fonduri pentru ajutorarea sinistraților. 15 persoane au fost cazate la rude și căminul cultural. Acestea au casele inundate în totalitate.

În satul aparținător Valeapai, apa a distrus mai multe poduri, drumuri, terenuri agricole și a înecat o turmă de 300 de oi. Satul Bărbosu este în continuare izolat fiindcă drumul a fost distrus în întregime.


Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin a fost convocat în şedinţă joi, 30 iunie 2016, de către prefectul judeţului Caraş-Severin pentru a aproba Raportul de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor şi fenomenelor hidrometeorologice periculoase ce au afectat judeţul Caraş-Severin în perioada 01 – 26.06.2016.

Raportul cuprinde pagubele produse şi evaluate de comisiile de validare constituite prin ordin al prefectului în 16 unităţi administrativ – teritoriale (28 de localităţi) afectate de inundaţii cu pagube de peste 1. 007.000 lei. Și asta nu este totul. Încă nu au fost evaluate pagubele pricinuite de inundațiile din zilele de 28 şi 29 iunie.

Comentarii

comentarii