VIDEO Apa nepotabilă la unele izvoarele resitene

izvorAtentie la apa de la izvoare si din forajele publice din Resita. Analizele efectuate de catre Directia de Sanatate Publica indica faptul ca apa nu este potabilă la unele dintre acestea. Conform buletinului de analize, apa nu corespunde, fie din punct de vedere bacteorologic, fie din punct de vedere fizico-chimic.
Resitenii care se aprovizioneaza cu apa de la izvoare sau din forajele publice din parcuri, risca sa se imbolnaveasca, avertizeaza specialistii. Niciuna dintre sursele de apa care au fost verificate nu se incadreaza in parametrii acceptati.
În aceste sens, la izvoarele si forajele nepotabile, Primăria Reșița a montate placute de avertisment, dar se pare că oamni certați cu bunul simț sau rău-voitori, rup sau distrug aceste plăcuțe de avertizare.
In Resita sunt amenajate 18 izvoare naturale .Printre izvoarele cu apă nepotabilă se regăsesc şi cele 4 puţuri forate de către Primăria Reşiţa şi care au costat circa 20 de mii de euro. După ce au demontat robinetele izvoarelor pentru ca apa să nu îngheţe pe ţeavă în timpul iernii,  autorităţile locale  spun că vor face un nou set de analize în primăvară pentru a vedea starea apei.
În ultimul timp, în presă au apărut articole referitoare la starea de potabilitate a apei de la izvoarele aflate pe raza Municipiului Reşiţa. Mai mult, au fost puse sub semnul întrebării până şi sursele de apă ce alimentează fântinile amenajate de administraţia locală în parcuri şi în alte zone publice, surse obţinute prin forări la mare adâncime.
Este știut faptul că rezultatul analizelor poate fi influenţat de volumul precipitaţiilor, de faptul că majoritatea sunt izvoare de coastă şi că, în amonte de sursa de apă, pot exista diverse amenajări de tip sălaş cu crescătorii de animale. Nu în ultimul rând, acesta poate fi afectat de starea insalubră a terenurilor, stare cauzată de lipsa de respect a unor locuitori faţă de sursa de apă.
Conform Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare, ‚‚Starea de apă potabilă sau nepotabilă, constatată în baza analizelor efectuate de un laborator abilitat, va fi consemnată pe o plăcuţă aplicată la vedere, pe sau în vecinătatea sursei de apă”, se arată într-un comunicat de presă.
Conducerea primăriei spune că, după aflarea analizelor,de fiecare dată au fost amplasate plăcuţe de înştiinţare la toate izvoarele şi fântânile publice de pe raza municipiului Reşiţa de către Serviciul Public „Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Serviciul de Iluminat public şi Deszăpezire“. Din păcate, aceste plăcuţe sunt vandalizate şi, de cele mai multe ori, dispar la scurt timp după montare, ceea ce crează confuzii în rândul consumatorilor de apă.
În proiectul bugetului pe anul 2014 a fost cuprinsă suma necesară efectuării de analize periodice, primele probe urmând a fi prelevate la sfârşitul lunii martie, iar reultatele urmează să fie publicate în presă.

Comentarii

comentarii